Itt a koronavírus, ma a nemzeti ünnep is más lesz

DBZOL20201023009
2021.03.15. 08:16

„Kik szabadon éltek-haltak” – állt Petőfi Nemzeti dalában, amire régóta áhítozunk, de még távolinak tűnik ez a fajta szabadság. A koronavírus-járvány miatt a nemzeti ünnepen, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléknapján az Országház előtti zászlófelvonás lesz az egyetlen nyilvános köztéri rendezvény. Az állami kitüntetéseket nem adják át, csak a díjazottak névsorát hozzák nyilvánosságra.

A kormányzati oldalon található tájékoztatás szerint a zászlófelvonás reggel 8 órakor kezdődött a Kossuth Lajos téren. Magyarország lobogóját Benkő Tibor honvédelmi miniszter engedélyével vonják fel katonai tiszteletadással. 

Ezt követően Áder János köztársasági elnök mond beszédet, amelyet a közmédia közvetít. Kövér László házelnök a Fidesz-közeli civil szervezet, a Civil Összefogás Fórum délutáni, online megemlékezésén mond köszöntőt.

A Nemzeti Múzeum digitális tárlatvezetésre hívja azokat, akik a járványügyi korlátozások betartása mellett is felelevenítenék a reformkor vívmányait, végigkísérve a forradalmi ifjúságot március idusán, és felidézve a szabadságharc eseményeit. A 60 perces, internetkapcsolatot igénylő program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet itt lehet megtenni. 

A nemzeti ünnep YouTube-csatornáján pedig ingyenesen elérhetővé tesznek három filmet, Sára Sándor 80 huszárját, Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című alkotását és Jankovics Marcell János vitézét.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a március 15-i helyszíni ünnepségek, és a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását is későbbre halasztják.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)