Már Orbán Viktort római császárként mutató szobrot is lehet kapni 4900 forintért

2021.03.16. 21:27

Három érdekfeszítő műalkotásra hívta fel a figyelmet egy olvasónk. Eszerint a 3dee.hu honlapon árusítanak mellszobrokat, és bár az ábrázolt személyek ugyan nincsenek konkrétan megnevezve, kísértetiesen hasonlítanak Mészáros Lőrincre, Soros Györgyre és a római császári díszbe öltözött Orbán Viktorra.

A büsztök azonos szabvány szerint készülnek, mindegyik 11 centiméter magas. A biztonság kedvéért mindhárom alkotásnál rögzítik, hogy

a mintázott személy kitalált figura, a vonások mindennemű egyezése a valósággal csupán a véletlen műve.

Ennek ellenére a névadással nehezen félreérthető utalást tesznek megtisztelt személyek kilétét illetően. Az Orbán Viktort ábrázoló szobrot „Imperátor produktivitásnövelő asztali kisszobor”, a Mészáros Lőrincet formázót „Pénznövelő kisszobor”, a Soros Györgyöt mintázót pedig „Gy. bácsi asztali kisszobor” néven forgalmazzák.

Mindhárom alkotást 4900 forintért hirdetik az érdeklődőknek, az oldal szerint azonban jelenleg egyik sem rendelhető meg.

Orbán-mellszobrot mindenesetre nem először bocsátanak forgalomba, néhány éve az eBayen lehetett kapni különböző színekben. Egy-egy műalkotás 30 vagy 45 euróba került. 2017-ben a devecseri piacon árultak egy festményt, amelyen Orbán Viktort ragyogó szívű Jézus Krisztusként festették meg. Utóbbi Jézus Krisztus Szent Szívének a tiszteletére szólít fel, amelynek a kultuszát a XVI. és a XVII. század fordulóján élt francia apáca, Alacoque Szent Margit látomásai ihlették. Ikonográfiája szerint Jézus Krisztus ragyogó szíve a megváltó szeretetet jelképezi, a kereszt pedig a szeretetből vállalt halál szimbóluma.