A pályakezdőknek és az álláskeresőknek sem könnyű

DBZOL20201111004
2021.03.19. 05:56

A koronavírus-járvány felforgatta a munka világát, új viszonyokat kényszerített ki a munkaerőpiacon, ez pedig hatással volt a pályakezdőkre és a szakmai gyakorlatot keresőkre is. A tavaly tavasszal kezdődött pandémia óta csökkent a számukra feladott álláshirdetések száma és aránya. A Profession.hu állásportál az elmúlt egy év tükrében elemezte a helyzetüket.

Eszerint 2020 tavaszán azok a cégek, amelyek a létszámstop, illetve -leépítés eszközével próbálták átvészelni a válságot, elsőként azoknak a felvételét fagyasztották be, valamint azoktól váltak meg, akik nem képezték az állomány részét.

Ebbe a csoportba tartoztak a szerződéses munkavállalók és a kölcsönzött munkaerő mellett a szakmai gyakorlaton lévők, illetve a diákok.

A meghirdetett pályakezdő állások számában érzékelhető csökkenő tendencia szinte egész évben megmaradt, a javulás jelei november-december környékén kezdtek látszani, ami 2021 első hónapjaiban is kitartott

– állapítja meg a Profession.hu.

Legtöbben az irodai állásokat keresik

Az állásportál rendelkezésére álló területi adatokból az látszik, hogy a pandémia évében is Budapesten és Pest megyében volt a legnagyobb a választék pályakezdőknek szánt munkákból, majd Fejér, Veszprém, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyék következnek.

A legtöbb pályakezdő nyáron pályázott meg lehetőségeket. Ősztől azonban a jelentkezőszámok csökkentek, majd 2021 januárban ismét felélénkült az érdeklődés a pályakezdő, illetve gyakornoki pozíciók iránt.

Leginkább az adminisztráció, az értékesítés, az oktatás és a marketing voltak a pályakezdők kedvencei 2020-ban.

A fentieken belül a legtöbben irodai asszisztensi és projektmenedzseri állásokra jelentkeztek, ezt az adatrögzítő, az ügyfélszolgálati munkatárs, a flottakezelő és sofőr, majd a gazdasági asszisztensi pozíciók követték – teszi hozzá az állásportál. A pályakezdők átlagos fizetési igénye nettó 208 ezer forint volt országosan.

Látszik a fény az alagút végén?

Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója szerint összességében elmondható, hogy a pályakezdők és gyakornokok helyzete

a tavaly tavaszi állapotokhoz képest egyértelműen javult, de a hirdetésszámok még mindig elmaradnak a korábbi években megszokottaktól.

A szakember abban bízik, mivel az őszi-téli hónapokban a koronavírus második hulláma már nem okozott olyan sokkot a munkaerőpiacon, mint az első, a jelenleg zajló harmadik hullám sem fog jelentős visszaesést generálni a pályakezdők és gyakornokok lehetőségeiben.

Mi van akkor, ha választ sem kapnak?

Az álláskeresőknek – legyenek azok pályakezdők vagy gyakornokok – nem csak a lehetőségek megtalálásáért kell nagyobb erőfeszítéseket tenniük.

Szilágyi-Bécsi Tímea, az INT-Solution Üzleti Tanácsadó Kft. tulajdonos-ügyvezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy 10-ből 7 állásra pályázó nem kap visszajelzést a cégtől, ha a vállalat nem őt választotta a meghirdetett pozícióra. Ez pedig sok álláskereső bizalmát veheti el a cégek iránt.

Ugyanakkor Szilágyi-Bécsi Tímea szerint nem szabad általánosítani, és a következő céget azzal büntetni, hogy a megbeszélt interjúra el sem mennek az álláskeresők.

A szakember fontosnak tartja, hogy a cégek pontosan kommunikálják az általuk meghirdetett munkakört, és válaszoljanak a pályázók kérdéseire, illetve minden esetben adjanak visszajelzést.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)