Feltérképezi az információszabadság hazai gyakorlatát az Adatvédelmi Hatóság

2021.03.24. 13:46

Feltérképezi az információszabadság magyarországi gyakorlatát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), amely a felmérés nyomán javaslatokat fogalmaz meg az információszabadság hatékonyságának növelésére.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a projektindító szerdai online konferencián arról beszélt, a közérdekű és közérdekből nyilvános adatokhoz való hozzáférést garantáló alkotmányos alapjog elmúlt harmincéves hazai története számos tapasztalattal szolgált, de ezek még nincsenek összegyűjtve.

Időszerűvé vált Magyarországon a tájékoztatási kötelezettségek gyakorlati megvalósulásának átfogó, országos, minden kötelezetti kört érintő vizsgálata – jelentette ki a NAIH elnöke.

Az egymilliárd forint értékű, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Programban (KÖFOP) megvalósuló projekt a NAIH várakozása szerint növelni fogja az átláthatóságot, a tájékoztatás javítására fókuszál, és ezen keresztül az információszabadság társadalmi kontrollfunkciójának erősítésére irányul.