Nem mutatják be az SZFE-ről szóló filmet, a Partizán betiltásról beszél

2021.03.26. 06:59 Módosítva: 2021.03.26. 07:10

Pénteken mutatta volna be a Gulyás Márton fémjelezte Partizán videócsatorna az SZFE-n történtekről szóló, 98 órányi forgatott nyersanyagból készült 110 perces dokumentumfilmet. Az egyetem átalakításáról az Index is többször írt.

Most a Partizán azt írta a Facebookon, hogy elmarad a bemutató, mert betiltották a filmet. „A mai napon a FreeSZFE közösség azt a döntést hozta, hogy a filmünk közléséhez nem járul hozzá. Ennek a döntésüknek nem kellene semmilyen kötelező érvénnyel bírnia a Partizán szerkesztőségi működésére és autonómiájára nézve, mi azonban mégis azt a döntést hoztuk, hogy a közösség döntését megértjük” – áll a posztban.

Kedves Közönségünk, a pénteken (március 26-án) 18:00-tól publikálni tervezett 'Hülye fiatalság' c. filmünk betiltásra...

Közzétette: Partizán – 2021. március 25., csütörtök

Mint rámutatnak, az a dilemma lépett fel, hogy vagy ragaszkodnak a függetlenségünkhöz, bemutatják a filmet, és „ezzel egy beláthatatlan marakodás veszi kezdetét; vagy elállunk a film bemutatásától, amivel a filmen dolgozó munkatársaink munkáját, erőfeszítéseit és a szerkesztőségnek a film elkészítésére fordított erőforrásait tekintjük semmisnek”. „Mi ezt a dilemmát önmagában problémásnak és vállalhatatlannak érezzük” – teszik hozzá. Kitérnek arra is, hogy jogi megalapozottsága a FreeSZFE közösség kérésének nincs, a Partizán közössége mégis azt a döntést hozta, hogy „nem vállal konfliktust ebben a kérdésben a FreeSZFE tagságával, így a film bemutatásától ideiglenesen elállunk”.

„A film publikálásra kész, és amennyiben a FreeSZFE közössége megváltoztatja álláspontját, úgy boldogan mutatjuk azt meg a széles nyilvánosság számára” – zárul a poszt.

Reagált a freeSZFE is.

Szerintük nem a FreeSZFE közösség hozzájárulása szükséges a Partizán filmjének közléséhez, hanem a szereplők személyes hozzájárulása kell a róluk készült felvételek felhasználásához – a FreeSZFE Egyesület és az SZFE HÖK az elmúlt két hetet azzal töltötte, hogy felhívja a gyártócég és az alkotók figyelmét a szereplők jelentős részének joglemondó nyilatkozatainak hiányára, valamint meggyőzze őket ezek beszerzésének a szükségességéről.

A freeSZFE közösségnek nem áll jogában betiltani semmilyen művészeti alkotást. Nem a freeSZFE közösség hozzájárulása...

Közzétette: Freeszfe – 2021. március 25., csütörtök

 „Ezúton szeretnénk felhívni a készítők figyelmét arra, ami összemosódni látszik: a dokumentumfilmezés nem sajtómunka, hanem személyes, bizalmi műfaj – ahogyan a szereplők tiszteletben tartják az alkotói autonómiát, úgy az alkotónak is kötelessége lenne tiszteletben tartani a szereplők önrendelkezését” – írták.

„Reménykedünk benne, azzal, hogy a Partizán végül a film megjelenésének ideiglenes halasztása mellett döntött, az így nyert időt a jogtisztaság helyreállításával töltik majd” – áll a bejegyzésben.