Novák Katalin: Jövő héten derül ki, hol oltják a várandós anyákat

2021.03.28. 14:16

A családokért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap Facebook-posztban jelentette be, hogy a fővárosban és minden megyében lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a várandós anyák előzetesen tudnak időpontot kérni az oltásra. A lista és az elérhetőségek jövő hét közepén fognak felkerülni a koronavirus.gov.hu honlapra.

Ahogy a miniszter fogalmazott, miután a szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről, soron kívül biztosítják a kismamák biztonságos oltását. Biztonságosnak egyelőre a mRNS-alapú vakcinákat, vagyis a Pfizerét és a Modernáét nyilvánították. 

Arra kérjük a várandósokat, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal, aki megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton.

Az oltópontokra a kismamáknak magukkal kell vinniük várandósgondozási kiskönyvüket is. Az oltáshoz Pfizer- és Moderna-vakcinákat használnak. A szakmai iránymutatás az első oltást a várandósság 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolja beadni.