Érettségizők: veszélyes két hétre visszatérni az iskolába

2021.03.31. 07:43 Módosítva: 2021.03.31. 07:43

Az érettségi vizsgák előtt már ne legyen személyes oktatás senkinek sem – alapvetően rossz döntés az iskolák kinyitása, amíg nem kapják meg a tanárok a második oltást is. Az érettségik előtt kár kockáztatni a nyitást, elég lenne május közepe után – az Eduline olvasóinak többsége erre voksolt a portál szavazásán. Az iskolák és az óvodák április 19-én nyitnak, erről már megjelent a kormányrendelet. A portál azt írta: a diákok nem látják sok értelmét, hogy az írásbeli érettségi vizsgák előtt két héttel visszatérjenek az osztálytermekbe.

Sőt: sokan kifejezetten veszélyesnek nevezték az iskolák nyitását, attól tartanak, hogy ha április 19-e és május eleje között megfertőződnek az iskolában, éppen az érettségire betegednek le vagy kerülnek karanténba.

Kapcsolódó

Diákszervezetek kérik, hogy maradjon el a szóbeli érettségi

Miután tavaly a diákok nem tettek szóbeli vizsgát, kimutathatóan rosszabbak is lettek az országos érettségi eredmények.

A héten kezdődik a tanárok oltása, első körben azokat az óvodai, általános iskolai és gimnáziumi pedagógusokat oltják majd, akik március 24-éig regisztráltak a vakcinára. Az oltásuk a tervek szerint április 1-jén, 2-án és 3-án zajlik majd kórházi oltópontokon. A második kör regisztrációs határideje március 29-én éjfélkor járt le – azokat, akik ekkor jelentkeztek, a húsvét utáni héten hívják majd be az oltópontokra. A napokban négy oktatási szakszervezet és szakértők közösen kérték a kormányt, ne ragaszkodjon az iskolák újranyitásakor „egy olyan fiktív dátumhoz”, amikor az oktatásban dolgozók számottevő részének védettsége bizonyosan nem lesz még elégséges.

Kapcsolódó

Jövő héten oltják azokat a pedagógusokat, akik később jelentkeztek

Ma éjfélig még lehet jelentkezni a vakcinára.

Az érettségi május 3-án indul. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának a szándéka, hogy az érettségit a hagyományos módon szervezik meg, tehát szóbeli is lenne, ami tavaly, a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Nem kevesen a vizsgák módosításában, a követelményrendszer átszabásában vagy a szóbeli vizsgák eltörlésében látják a megoldást. Jelenleg több mint 20 aláírásgyűjtés zajlik különböző felületeken az érettségik átalakítása miatt.

A legnépszerűbb az petíció, amelyben a szóbeli vizsgák eltörlését kérik a kormánytól; ezt eddig 23 ezren írták alá.

Kapcsolódó

Ilyen érettségi nem volt a háború óta

Azóta nem kellett ennyi speciális szabályt hozni. Hétfőn több mint 80 ezer diák kel útra, és vizsgázik biztos távolságban egymástól. Csak írásbeli lesz, ami lehet hátrány, de a nyelvvizsgázóknak kifejezett előny is.

Azzal a tanárok közül is sokan egyetértenek, hogy valamilyen ellentételezésre szüksége van az idén végzős évfolyamnak, ugyanis jelentős hátrányból indulnak az érettségin. A neves középiskolák vezetőit tömörítő Élenjáró Gimnáziumok Igazgatóinak Grémiuma azt írta: az elmúlt év komoly mentális terhelést jelentett a diákoknak, és „jelentős tudásbeli hiányosságok is mutatkozhatnak az idén érettségiző évfolyamnál”.  • Tippek
  • Csok