Busz előtt büntetőfékezett, vádat emeltek ellene

2021.04.01. 13:55

Vádat emelt az ügyészség egy 37 éves férfi ellen, aki 2018 augusztusában büntetőfékezett egy autóbusz előtt, amely nem tudott időben megállni, és az így okozott balesetben többen megsérültek.

A vád szerint a vádlott egy közlekedési konfliktus miatti indulattól vezérelve, indokolatlanul, erőteljesen fékezett egy utasokat szállító autóbusz előtt. A vészfékezés ellenére a busz sofőrje már nem tudott megállni, a vádlott gépkocsijának ütközött, aminek következtében több utas megsérült – közölte az ügyészség.

A Megyeri úton a vádlott előtt, vele azonos irányban közlekedett egy menetrend szerinti autóbusz. A buszon többen utaztak, köztük többen állva. A busz vezetője a Megyeri temető megállóban megállt, majd onnan úgy indult el, hogy rögtön a belső forgalmi sávba sorolt, miután úgy ítélte meg, hogy ezzel más járművet a közlekedésében nem akadályoz.

Az autóbusz mögött azonban a megengedett 50 kilométeres óránkénti sebességet jóval meghaladó, mintegy 90 kilométeres sebességgel közlekedett a vádlott, akinek emiatt fékeznie kellett, a sebességét 65 kilométerre csökkentette. A vádlott úgy vélte, hogy a busz vezetője sorolt be elé szabálytalanul, ezért fény- és hangjelzéssel fejezte ki nemtetszését.

A vádlott a közlekedési konfliktus miatti indulattól vezérelve, mintegy 75 kilométer per óra sebességre felgyorsulva, az autóbuszt megelőzte, majd a megfelelő távolságot nem tartva visszasorolt az autóbusz elé, és az autót szándékosan, indokolatlanul, erőteljesen lefékezte, ezáltal az autóbusz utasainak testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

2021 04 01 fov1
Fotó: Ügyészség.hu

A buszsofőr azonnal vészfékezett, megállni azonban már így sem tudott, és a busz elejével a vádlott autójának hátuljába ütközött.

Az ütközés következtében az autóbusz több utasa az ülésből előreesett, a buszon állók közül többen elestek. Volt, aki mellkaszúzódást, vérző hámsérüléseket, más utas pedig testszerte zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A szándékos veszélyhelyzet okozása miatt történt ütközés következtében az autóbuszban több mint 300 ezer forint, míg a gépkocsiban mintegy másfél millió forint anyagi kár keletkezett.

A vádlottal szemben a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség közúti veszélyeztetés, valamint nagyobb, illetve kisebb kárt okozó rongálás miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására és közügyektől, illetve járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratban.