Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Erdei Anna: Felejtsük el ezt a nyarat, az év végéig maszkot kell viselni

2021.04.04. 07:54

Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus, az ELTE Immunológiai Tanszékének oktatója szerint nem lehet teljesen felszabadult vakációt tervezni a koronavírus-járvány miatt 2021-ben sem. Ennek az oka az, hogy az új mutációk miatt a nyájimmunitás eléréséhez 85-90 százalékos átoltottságra lenne szükség, az ország 20 százalékát kitevő gyerekek oltását azonban a hírek szerint a legkorábban ősszel lehet elkezdeni – derül ki abból az interjúból, amelyet a Népszavának adott

Mindez azt jelenti – fűzte hozzá az immunológus –, hogy hosszú távú védelemre kell felkészülnünk, vagyis várhatóan az év végéig maszkot kell viselni, betartani az előírt érintkezési távolságot, és gyakran kell kezet mosni. Korábban több ismert szakember – például Rusvai Miklós víruskutató – is arról beszélt, hogy május közepén jöhet a teljes nyitás, nyáron pedig végre talán a maszkokat is eldobhatjuk már. Szabad nyárról ejtett el egy megjegyzést nemrég  Orbán Viktor miniszterelnök is, hogy aztán megkockáztassa, nyár végére visszakaphatjuk a régi életünket.

Erdei Anna az interjúban kitért arra is, miért nem lehet előre megmondani, hogy ki milyen nagy veszélyben van. Ez szerinte több tényezőtől függ, így például számít a kórokozók mennyisége, az aktuális egészségi állapot és az is, hogy kinek milyen immunrendszere van. Távoli párhuzam erre az allergia: bár a hajlam öröklődik, egy családon belül mégsem lesz minden gyermek allergiás annak ellenére, hogy mindegyik ugyanabban a környezetben nő fel.

Ráadásul a koronavírus elleni oltás nem a fertőzéstől, csak a betegség és a szövődményei kialakulásától véd meg. Mivel a koronavírus szájon és orron át, a külvilággal közvetlenül érintkező felső légutak nyálkahártyáján fertőz, amit a vakcina sem tud megakadályozni, teljes védettséget csak más típusú, jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinák biztosíthatnak majd. Ezeket sprayformátumban lehet majd használni. Elképzelhető – mondta Erdei Anna –, hogy önmagában a spray is elég lesz, ha megakadályozza, hogy a koronavírus a felső légutaktól eljusson a tüdőig.