Pár nap múlva kezdődhet a nyitás Magyarországon, ilyen változások jöhetnek

ALR 4562
2021.04.05. 13:39

Eddig 2 362 839 ember kapta meg legalább az első vakcináját Magyarországon, a kormány pedig 2,5 millió oltotthoz köti az újranyitás kezdő lépéseit. Az első dózisban részesültek száma legutóbb egy nap alatt kicsit több mint ötvenezerrel növekedett, ilyen ütemben napokon belül elérhetjük a 2,5 milliót.

Orbán Viktor pénteken megerősítette, hogy 2,5 millió oltott után néhány nappal életbe lép az új szabályozás. A jelenlegi intézkedések április 8-ig hatályosak, ha addig sikerül elérni az előre meghatározott átoltottsági szintet, a kormány dönthet úgy, hogy nem hosszabbítja meg a korlátozásokat, hanem a nyitás első lépcsőjét élesítik.

Bár a 2,5 millió beoltott még nagyon messze van a nyájimmunitást jelző kívánatos átoltottsági szinttől, vagyis hogy a magyarok 75-80 százaléka be legyen oltva, azért jelölték ki határként, mert azt jelenti, hogy mindegyik regisztrált 65 évnél idősebb magyar megkapta már a vakcinát.

A március 27-én megjelent rendelet a „a kettőmillió-ötszázezredik Covid–19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lép hatályba”. Egy kiskaput azért a kormány nyitva hagyott maga mögött, ha ugyanis vissza kellene lépni, hivatkozhat a záró rendelkezések között szereplő egyik megjegyzésre: „(a rendelet) hatálybalépésének naptári napját az élet és vagyonbiztonság védelméért felelős miniszter annak ismertté válását követően, a Magyar Közlönyben haladéktalanul közzétett egyedi határozatával állapítja meg”.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) hétfői közleménye szerint kedd éjfélig, vagy legkésőbb a szerda délelőtti órákban a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót. Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás, ami után – ha az aktuális járványügyi adatok nem írják felül a terveket – ezek az intézkedések léphetnek hatályba a 144/2021-es kormányrendelet értelmében néhány napon belül:

  • A kijárási korlátozás kezdete este nyolc óra helyett este tíz óra lesz.
  • Ehhez igazodik az üzletek nyitvatartási ideje, ami este hétről 21:30-ra módosul.
  • Az eddig bezárt, nem létfontosságú termékeket forgalmazók, például a ruhaboltok is kinyithatnak.
  • Tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat majd az üzletekben.
  • Újraindulhatnak a szolgáltatások, például a fodrászatok és kozmetikák.
  • A vendéglátóhelyek viszont továbbra is csak elviteles működéssel lehetnek nyitva.

Az iskolanyitás napja ezektől függetlenül április 19-e, annak ellenére, hogy több pedagógus-szakszervezet nem támogatja ezt.

(Borítókép: Aradi László / Index)