Minden, amit az enyhítő intézkedésekről tudni kell

B  OB20201207015
2021.04.06. 19:09

Ma délután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarországon átlépte a legalább az első dózissal beoltottak száma a 2,5 millió főt, így jöhetnek az első lazítások.

Nézzük, milyen intézkedések enyhítéséről van szó, melyek könnyítenek a mindennapjainkon, és melyek maradnak továbbra is érvényben.

  • Meddig tart a kijárási korlátozás?

A sokak által tévesen használt kijárási tilalom valójában megszorító intézkedés, ami az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

Vagyis az este 22 óra és hajnali 5 óra közötti időszakban továbbra is csak a munkába/munkából járásról szóló, érvényes munkáltatói igazolással lehet közlekedni. A munkába járás igazolására szolgáló dokumentum tartalmi elemei megtalálhatók a kormány honlapján közzétett, munkavégzésről szóló igazolásban. Ebben sincs változás, november 10. óta letölthető a minta a kormany.hu-ról. Az igazoláson rögzített cím a hazaérkezés szempontjából fontos, az mindegy, hogy az igazolással rendelkező személy honnan indul el az esti munkavégzésre. Még tavaly ősszel a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon megadott információs vonalon megerősítették, hogy

NEM CSAK A LAKCÍMKÁRTYÁN SZEREPLŐ CÍMEKET LEHET FELTÜNTETNI AZ IGAZOLÁSON.

A kijárási korlátozás megszegése szabálysértésnek minősül. A pénzbírság legalacsonyabb összege 5000 forint, legmagasabb összege 500 000 forint lehet. A helyszíni bírság összege 5000 forinttól 150 000 forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén 200 000 forintig terjed.

  • Meddig mehetek bevásárolni?

A minden eddiginél veszélyesebb harmadik koronavírus-hullám miatt március 8-ától életbe lépett az üzletek nyitvatartásának korlátozása. A lazításnak köszönhetően

az üzletek reggel 5 óra és este 21:30 között lehetnek nyitva.

Azonban új szabályok léptek életbe. Amíg március 8-tól azok az üzletek, amelyek nyitva lehettek, nem határozták meg a vásárlók számát, most négyzetméter-alapú szabályokat is figyelembe kell venniük a vásárlók beengedésekor. 

  • Mit jelent a négyzetméter-alapú szabály?

Az üzletek újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén

10 négyzetméterenként 1 vásárlót fogadhatnak,

köztük a március 8-a óta zárva tartók is.

Fontos kitétel, hogy legyen szó bármilyen szolgáltatást nyújtó boltról, ezekre egységes szabályok lesznek érvényesek, például függetlenül attól, hogy az adott bolt egy plázában, nagyobb bevásárlóközpontban van-e.

  • A fodrászok is végre kinyitnak?

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók is.

  • Vagyis az éttermekben lehet már elfogyasztani az ebédet?

A jelenlegi szabályozás szerint a vendéglátó helyiségek továbbra sem működhetnek normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az emberek az éttermekbe. A házhoz szállítás az éttermekből azonban továbbra is működik.

  • Az enyhítés érinti a hoteleket?

A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.

Azonban továbbra is maradnak érvényben védelmi intézkedések, azaz nem változnak többek között a kötelező maszkhasználat szabályai.

(Borítókép:  A debreceni Nagypiac vásárcsarnoka a koronavírus-járvány idején. Fotó: Oláh Tibor / MTI)