Kényszert alkalmazhattak a Szputnyik V tesztalanyaival szemben

2021.04.07. 13:52

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint elképzelhető, hogy kényszert alkalmaztak azokkal az emberekkel szemben, akiken a Szputnyik V klinikai vizsgálatait végezték – írja a Népszava.

A Financial Times szerint az EMA a jövő héten kezd vizsgálatot kezd annak megállapítására, hogy az orosz oltóanyag tesztvizsgálatait a nemzetközileg elfogadott etikai és tudományos előírásoknak megfelelően hajtották-e végre.

A vakcina klinikai tesztelését egy állami laboratóriumban, katonákon és állami alkalmazottakon végezték. Korábban a Reuters írta meg, hogy a kísérletek néhány résztvevője azt állította:

a felettese nyomására jelentkezett a vakcina tesztelésére. 

Kirill Dmitrijev, Szputnyik V fejlesztését finanszírozó állami vagyonalap (RDIF) vezetője tagadta, hogy kényszert alkalmaztak volna bárkivel szemben is a kísérleteknél. 

Hozzátette: nincs tudomása arról, hogy az EMA vizsgálatot akarna folytatni az ügyben, a kényszerről szóló beszámolók pedig szerinte csak azt szolgálják, hogy megnehezítsék az oltóanyag európai engedélyezését

Az Európai Unió országai közül eddig csak Magyarország és Szlovákia vásárolt az orosz vakcinából. Magyarország saját hatáskörében döntött a Szputnyik V felhasználásáról, Szlovákiában viszont még nem engedélyezték a vakcinát. A cseh egészségügyi miniszter épp szerdán bukott bele az engedélyézését övező vitákba.