Ujhelyi István: Az egészségügy leterheltsége miatt halnak meg ilyen sokan

2021.04.07. 14:07

A politikus a Facebookon közzétett videójában arról beszélt, hogy véleménye szerint a kormány szuverenitási kérdést csinál az egészségügyi ellátás minőségéből is.

Ujhelyi István beszámolt arról, felkereste a kormányt azzal kapcsolatban, hogy miként kívánnak csatlakozni az Európai Egészségügyi Unió programjához. Horváth Ildikó államtitkár azt a választ adta erre, hogy bármilyen „uniós fellépés csak a tagállamok hatásköreinek tiszteletben tartásával valósulhat meg”.

Ismét egy szuverenitási kérdést csinálnak abból, hogy egy európai minőségi követelményrendszernek feleljen meg a magyar kormányzat

– mondta.

Kifejtette: véleménye szerint a kormány nem akarja, hogy „európai összehasonlításban megmutatkozzék a magyar egészségügy gyengesége”. A politikus szerint mielőbb fel kell tárni az EU-n belüli különbségeket az egészségügyön belül, és létre kell hozni az Európai Egészségügyi Uniót, amelyen az Európai Bizottság jelenleg is dolgozik.

 véleménye szerint a hazai egészségügy leterheltsége miatt halnak meg ilyen sokan Magyarországon.

Példaként említette, hogy a 17 milliós lakossággal rendelkező Hollandiában „tizedannyian halnak meg naponta a járványban”, valamint a tízmilliós Belgiumban is „napi 20-30 ember veszti életét a vírus miatt”. Ezzel szemben Magyarországon hosszú ideje napi kétszáz fölött van a halottak száma – fejtette ki. 

A betegek és a dolgozók is megérdemlik, hogy Magyarországon is magasabb minőségű egészségügyi szolgáltatás és intézményi struktúra legyen

– összegezte.