Koronavírus: újra emelkedik a halálesetek száma, de több mint 420 ezren már meggyógyultak

2021.04.09. 08:44

7325 az új fertőzöttek száma, ezzel a koronavírus-járvány kezdete óta összesen 705 815 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma – derül ki a kormányzati tájékoztató portál pénteken közzétett adataiból.

Elhunyt 285 beteg, így az elhunytak száma 22 966 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 420 275 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 262 574 főre emelkedett. 11 363 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1364-en vannak lélegeztetőgépen.

Csütörtökre 4814 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 698 490 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 272 beteg halt meg.

Annak ellenére, hogy tombol a koronavírus-járvány harmadik hulláma, április 7-i hatállyal lazítottak Magyarországon a pandémia miatt elrendelt korlátozó intézkedéseken. Ez azt jelenti, hogy

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • A vendéglátó helyiségek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában azt mondta, regisztráció függvényében június elejére meglehet a hétmillió beoltott Magyarországon, és mindenki védettségi igazolással mehet koncertre, moziba és a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseire is.