Gyula
8 °C
21 °C

Továbbra is sok halottja van a járványnak, pedig gőzerővel oltakoznak

DBZOL20210401027
2021.04.08. 09:10

Csütörtökre 4814 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 698 490 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 272 beteg, így az elhunytak száma 22 681 főre emelkedett – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. Kórházban 11 663 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1337-en vannak lélegeztetőgépen. 

A beoltottak száma 2 608 084 fő, közülük 1 077 947 fő már a második oltását is megkapta.

Egy nappal korábban 1933 új fertőzöttet azonosítottak, és meghalt 311 beteg. Szerdán 12 202 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 1407-en voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 2 536 751 fő volt tegnap, közülük 1 005 936 fő már a második oltását is megkapta szerdára.

Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, a tegnapi naptól megkezdődhetett a lépcsőzetes újraindítás. A szigorú járványügyi intézkedések mellett kinyithattak az üzletek, elindulhattak a szolgáltatások, a kijárási tilalom pedig április 7-től 22 órára tolódik. Emellett a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak – olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon. Hozzáteszik: a veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 85 százaléka már megkapta az oltást. A pedagógusok soron kívüli oltása is folytatódik, az érintettek SMS-ben már megkapták a behívót. 

A feloldásokról szóló rendelet tegnap hatályba lépett. Eszerint

 • a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit azonban igazolni szükséges. Igazolásminta ide kattintva letölthető.
 • Az üzletek reggel 5 óra és 21:30 között lehetnek nyitva.
 • Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
 • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.
 • A vendéglátó helyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamra mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
 • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
 • A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.
 • A járvány elleni jelenleg is hatályban lévő védelmi intézkedések meghosszabbodnak. Ezek közül a legfontosabbak:
 • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
 • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
 • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.