Egyelőre nem lesz oltás idehaza CanSino és a CoviShield vakcinával

GettyImages-1232073776
2021.04.09. 12:14

Szállítási határidők miatt a CanSino és a Covishield vakcina lekerül a napirendről – ezt Szijjártó Péter jelentette be. A külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére azt mondta, 

akkor van értelme Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagok beszerzésének, ha azok időben tudnak segítséget jelenteni. Én most úgy látom, hogy azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről, tekintve a kapacitások miatt vállalt szállítási határidőket.

Müller Cecília országos tiszti főorvos március 22-én jelentette be, hogy az OGYÉI engedélyezte a CanSino és Covishield vakcinák magyarországi forgalomba hozását. 

A CanSinóban a humán adenovírus 5 van, ez az a vektor, aminek segítségével bejuttatják az információkat a sejtekbe. A CanSino Ad5-nCov nevű oltóanyaga az első kínai egydózisos vakcina, és a tesztek eredményei szerint 65,28 százalékban védte a beoltottakat 28 nap után. 2–8 fok között tárolható, ideális gyengébb egészségügyi infrastruktúrával rendelkező területeken való alkalmazásra. A CanSino vakcináját a kínai hadsereg kutatóintézeteiben fejlesztették ki Csen Vej vezetésével. Tavaly június óta a kínai hadsereg 150 ezer tagját oltották vele – katonai oltóanyagként a nagyközönség számára nem volt elérhető. A kipróbálás utolsó szakaszát 40 ezer önkéntes bevonásával Argentínában, Chilében, Mexikóban, Oroszországban és Pakisztánban végezték. Mexikóban és Pakisztánban azóta engedélyezték is az Ad5-nCov használatát.

A Covishield vakcina szinte azonos az AstraZeneca vakcinájával.

A döntés azt jelenti, hogy Magyarországon hatféle oltóanyaggal:

  • az amerikai Pfizer/BionTech,
  • az amerikai Moderna,
  • a brit–svéd AstraZeneca,
  • az orosz Szputnyik V,
  • a kínai Sinopharm
  • és az amerikai Johnson & Johnsonéval, a Jansen 

vakcinájával fognak oltani, Erről esett szó az opertív törzs sajtótájékoztatóján is.

(Borítókép: Covishield vakcinák. Fotó: Naveen Sharma / SOPA Images / Getty Images Hungary)