Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Szijjártó Péter: Butaság lenne elszalasztani a Fudan Egyetemet

2021.04.12. 22:11

Nem ismerjük még elég jól a koronavírust, sok a bizonytalanság. Egy dologban nem volt még vita sehol, méghozzá az oltás fontosságában, ami szükséges, hogy együtt tudjunk élni egymás mellett, normálisan, minimális kockázattal – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Kapcsolódó

Szijjártó Péter: Kedden újabb 140 ezer Szputnyik érkezik

Az orosz vakcinából a második dózis érkezik, így a második oltás beadását is megkezdhetik a háziorvosok.

Láthatjuk, hogy világszerte ezrek, tízezrek, százezrek halnak meg. Egyértelmű, hogy a koronavírus és az oltás közti versenyt kell megnyernünk. Minden oltóanyagra legalább 80 százalékos hatékonyságot mondanak, így én azt mondom, hogy az oltóanyag mennyisége dönti el a sikert

– hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy minél előbb, minél több embert oltanak be, annál több halálesetet lehet elkerülni. Keletről eddig 2,2 millió adag vakcina jött be, fele-fele arányban Kínából és Oroszországból. Ha ez nem történt volna meg, százezrek lennének védtelenek a koronavírussal szemben – mondta a külügyminiszter. 

Arról, hogy szükség lehet-e egy harmadik oltásra a kínai Sinopharm vakcinából, Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a legfontosabb most a higgadtság. Mint mondta, ő a politikai tárgyalásokat lebonyolította, és minden, ami az „üzleti részéhez kapcsolódik, ahhoz semmi köze”. Itthon megvannak a hivatalos szervek, amelyek ellenőrzik a vakcinát, bennük kell bízni – tette hozzá. A Budapestre tervezett kínai Fudan Egyetem campusával kapcsolatban arról beszélt, hogy szerinte butaság lenne elszalasztani a lehetőséget.

A világ egyik legjobb egyeteméről, a Fudan Egyetemről van szó, amely a 34. helyet foglalja el. Azt senki sem vitatja, hogy a Kínában zajló technikai, technológiai fejlesztések és a kínai felsőoktatás színvonala ne ütne meg egy nagyon komoly színvonalat. Ezt a lehetőséget elszalasztani butaság lenne. A konstrukció azonban még kidolgozás alatt van, Palkovics László feladata, hogy ezt véghezvigye

– mondta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó

Egyre közelebb a kínai sztáregyetem Budapesthez

Kémkedés és korrupció a láthatáron.