18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Áder János: Minősíthetetlenek az egyetemi órán elhangzott rasszista és szexista megjegyzések

2021.04.13. 08:09

Ha valóban az hangzott el az egyetemi online előadáson, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen – derül ki az államfő hivatalának válaszából, amelyet a Népszava érdeklődésére adtak. A lap azt a kérdést tette fel a köztársasági elnöknek, utólag is méltónak tartja-e Gulyás Lászlót, a Szegedi Tudományegyetem főiskolai tanárát a kitüntetésre, és amennyiben nem, úgy készül-e lépéseket tenni az ügyben.

Az egyetemi oktatónak ugyanis március 15-én Áder János a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta a „magyarság történetével kapcsolatos, kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréséül.

Mint azt az Index is megírta, Gulyás László többek között azt mondta Migráció és menekültügy a XX. században című óráján, hogy Joe Biden amerikai elnök „félhülye”, Kamala Harris alelnök „fekete ribanc”, a japánok „degeneráltak”, ellenben Claudia Schiffert szívesen látná a hálószobájában.

A köztársasági elnök hivatalának sajtószolgálata közölte: a hatályos szabályozás alapján állami kitüntetések visszavonására nincs mód, így az államfőnek „jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs”. Mindazonáltal hozzátették, hogy

ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen.

A Népszava kereste az ügyben az érintett Gulyás Lászlót és Horváth-Lugossy Gábort, a Magyarságkutató Intézet főigazgatóját is, de egyikük sem reagált.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport