18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Botrány a szegedi egyetemen, rasszista és szexista megjegyzéseket engedett meg magának az oktató

2021.04.07. 22:36

Gulyás László történész, főiskolai tanár a hallgatók szerint rasszista, homofób, szexista megjegyzések sokaságát használta online megtartott, a Migráció és menekültügy a XX. században című tantárgy óráján. Az ügy a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra került, mert Gulyás Lászlót ezen a karon alkalmazzák – írta meg a szeged.hu. A történész, aki egyben a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója is, március 15. alkalmából megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetését.

Az oktató egyik hallgatóját, aki Győzike fényképével jelentkezett fel az órára, arra utasította, hogy az ismert roma személyiség képét távolítsa el. A diákok szerint Gulyás úgy fogalmazott:

Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem.

Ezután egy meglehetősen szexista megjegyzés következett:

Az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna, de tudom, hogy a hallgatónak minden jó.

Ezek után Gulyás megjegyezte, hogy

afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak.

A gondolatot továbbfűzve rendkívül csúnya „niggerek”-ről beszélt. Majd áttért az amerikai elnökválasztásra. Joe Bident „félhülyének” nevezte, majd az alelnökre tett megjegyzést:

A nőnek a nevére nem is emlékszem… Kamala Harris; én csak fekete ribancnak szólítom.

Az előadónak a japánokról is megvolt a véleménye. Szerinte a japán izolációs viselkedés belterjes szaporodást idézett elő, és ez degeneráltakká változtatta az ott lakókat, ami a kreativitásban is megnyilvánul.

Gulyás később azt is megjegyezte, hogy

jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem.

A Zoomon folyó előadásra negyven perc után újra fel kell jelentkezni, mert ennyi időt engedélyez a program ingyenes verziója. Miután az oktató arról érdeklődött, hogy mindenki visszatért-e, az egyik hallgató válaszára úgy reagált Gulyás László, hogy heteroszexuálisként nem izgul fel arra az információra, ha egy férfi hallgató tért vissza.

A lap megkereste Gulyás Lászlót, tételesen felsorolva a fenti, a hallgatói levélből származó kijelentéseket. Az oktató nem cáfolta, hogy elhangzottak a fenti mondatok, és ahelyett, hogy érdemben reagált volna, kizárólag arra hivatkozott, hogy 

két doktori (PhD) fokozattal és habilitált doktori címmel rendelkező professzorként a tudományos teljesítményt objektív módon jellemző Magyar Tudományos Művek Tára adatbázisban több mint négyszáz közleményem szerepel (köztük tizenöt önálló könyvem), az azokra való független hivatkozások száma pedig meghaladja az ezerötszázat.

A Szegedi Tudományegyetem oktatást segítő online felületén, a CooSpace-en a történtekre reagálva Gulyás László az alábbi bejegyzéssel fordult a Migráció és menekültügy a XX. században című kurzust felvett hallgatókhoz:

Kósza információk jutottak el hozzám, miszerint néhány hallgatónak nem tetszik az a világnézeti alap, amelyről a migrációs órát tartom. Sőt, állítólag feljelentést írtak ellenem!!!

Ez a sunyi magatartás mélységesen felháborított. Az oktató feljelentése világnézeti alapon a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet. Ilyet Sztálin és Rákosi alatt csináltak az ifjú kommunisták. Ez a magatartás méltatlan az egyetemi léthez, ez méltatlan az oktató-hallgató viszonyhoz.

Az egyetemi autonómia leszögezi, hogy az oktatónak a tanítás során alapvető joga a saját értékrendjének megfelelően tanítani. Nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként visszautasítom, hogy bármely hallgató megkérdőjelezze értékrendemet.

A hallgatónak nem kötelező Velem egyetérteni! A hallottak a hallgató a saját értékrendje szerint elfogadhatja, illetve elutasíthatja.

Mivel a migrációs kurzusom szabadon választható tantárgy, azt javaslom, hogy

a) akinek nem tetszik előadásom világnézeti alapja,

b) nem ért egyet a nemzeti, polgári, konzervatív értékrenddel,

c) akit ennek hallgatása is zavar,

az AZONNAL ADJA LE ÓRÁMAT!!! (Ma éjfélig még megteheti).

Nem szeretném, ha a Szegedi Tudományegyetem, néhány hallgató miatt ideológiai csatatérré változna. Az egyetemi autonómia következtében számos kommunista és liberális oktató tanít egyetemünkön, így ezen hallgatóknak van lehetősége saját világnézeti meggyőződésének megfelelő kurzust hallgatnia.

 

Késő délután az Egyetem közleményt juttatott el lapunkhoz:  a Gulyás Lászlónak tulajdonított kijelentések ellentétesek a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével. Az ügyben a rektor vizsgálatot rendelt el, annak lezárultáig az egyetem bővebb tájékoztatással nem kíván szolgálni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport