Kezdődik az országos szúnyogirtás

2021.04.22. 10:21

Elkezdődött az idei szúnyoggyérítési program. Először Csongrád-Csanád megyében, a Tisza déli szakaszán és a Maros hullámterében, illetve a Szolnok környéki vizekben végeznek szúnyoglárva-gyérítést – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Mukics Dániel azt mondta, az eljárás során repülőről biológiai készítményt permeteznek háromezer hektárnyi vízfelületre ott, ahol sok szúnyoglárva fejlődik.

A biológiai módszerrel végrehajtott szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így a nem vérszívó szúnyogokra is ártalmatlan. A szakértők folyamatosan figyelik a lárvák megjelenését és fejlődését, ez alapján határozzák meg a kezelés időpontját és helyét. 

Mukics Dániel ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyénileg is sokat lehet tenni azért, hogy kevesebb szúnyoggal találkozzunk idén. Azt javasolta, hogy néhány naponta ki kell üríteni a vízzel teli virágcserepeket, a gumiabroncsokat vagy a madáritatót, mert ezekben akár ezer lárva is kifejlődhet, valamint fontos az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni.