Kármán Irén újságírót indítja a szolnoki előválasztáson a Momentum

2021.04.24. 19:56
A Mérce volt főszerkesztője, Jámbor András után újabb újságíróról, az olajügyeket feltáró cikkeiről, dokumentumfilmjeiről ismert Kármán Irénről derült ki, hogy elindul az ellenzéki összefogás előválasztásán. Míg a Józsefvárosban elinduló Jámbor Andrást a Szikra Mozgalom támogatja, a jogász Kármán Irén a Momentum jelöltjeként méretteti meg magát Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es választókerületében.

A tiszaföldvári születésű Kármán Irén régóta kötődik Szolnokhoz, az utóbbi időkben több cikket is publikált, amelyek a várost érintő ügyeket dolgozták fel.

Kármán Irén már tegnap megkezdte kampánykörútját. Rákócziújfaluban járt, ahol az utcán szóba elegyedett a helybéliekkel. A Facebook-oldalát – úgy tűnik – aktívan fogja használni a kampányban. Most is beszámolt arról, hogy az egyik rákócziújfalui atyafi miféle gondokat tart fontosnak és kevésbé annak. A kampánykörútja izgalmasnak ígérkezik, mert úgy tűnik, vállalja majd a véleménykülönbségekből eredő konfliktusokat, főleg ha a természet védelme, a fecskefészkek megóvása kerül szóba.

A korábban főleg szociografikus dokumentumfilmjeiről híres Kármán Irén a 2000-es években könyvet írt és dokumentumfilmet is készített a kilencvenes évek botrányos olajos ügyeiről, ezekhez olajszőkítésben érintett, az alvilághoz tartozó forrásokat, ilyen személyektől származó információkat is felhasznált.

Ezek a munkái álltak 2007-ben történt brutális bántalmazásának a hátterében. Az újságírónő a sérülései miatt kórházba is került, Ferenczi Krisztina oknyomozó újságíró felhívására újságírók egy csoportja tiltakozó demonstrációt tartott a János kórház bejáratánál a hazánkban addig példa nélkül álló, újságírót ért tettleges támadás miatt.

Kármán Irén később pert indított az olajügyek aktáinak nyilvánosságra hozataláért, de a bíróság elutasította indítványát, nem minősítette közérdekű adatoknak a titkos aktákban lévő információkat.

Kármán Irén támadóit azóta sem sikerült azonosítaniuk és bíróság elé állítaniuk a magyar bűnüldöző hatóságoknak.