Kásler Miklós: Nem állhat le a daganatos betegek terápiája a járvány miatt

DSZZS20210225207 (1)
2021.04.25. 07:10

Bár kevesebb a fertőzött, a fertőzöttek fiatalabbak, a betegség lefolyása súlyosabb. Tehát kevesebb a kórházban ápoltak száma, de nehezebb a betegség – mondta Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Az Életközelben című sorozat új részében a miniszter elmondta: változatlanul ki lehet jelenteni, hogy a magyar egészségügy nem rendül meg, mindenkit el tudnak látni, de a kezelések időtartama és a betegség súlyossága is egyértelműen nőtt.

Egyetlen körülménytől függ az oltás tempója, hogy milyen gyorsan kapja meg Magyarország a vakcinákat. A keleti vakcinák ugyanolyan értékűek, mint a nyugatról importált vakcinák, és ennek fényes bizonyítéka az, hogy egyre több nyugat-európai ország is alkalmazza őket

– mondta Kásler Miklós.

Arra a kérdésre, hogy helyes-e az a hozzáállás, miszerint valaki az oltás helyett megvárja a nyájimmunitást, a miniszter továbbra is az egyéni felelősséget hangsúlyozta.

A nyájimmunitás populációszinten érezteti a hatását. Ez azt jelenti, hogy a járványt meg lehet állítani, és csökkenteni lehet a számokat, de az egyének esetében változatlanul fennáll oltás nélküli állapotban a fertőzés veszélye és értelemszerűen az ezt követő betegség, súlyos betegség, esetleg a végzetes végkifejlet. Tehát akkor, amikor valaki azt mondja, hogy megvárja a nyájimmunitást, és nem oltakozik, közvetett életveszélybe hozhatja saját magát is

– mutatott rá Kásler Miklós, aki ezután a krónikus betegségek és a koronavírus közötti összefüggésről is beszélt. Mint mondta, akkor súlyosbodik a fertőzés, és akkor emelkedik a halálozási ráta, ha vannak olyan betegségek, amelyek a vírust megelőzően is léteztek, és amelyek a Covid-fertőzést könnyű lefolyásúból nagyon súlyos, esetleg fatális lefolyásúvá változtatták.

Ezek között meg kell említeni a vérnyomásbetegséget, a diabéteszt, a túlsúlyt, a krónikus tüdőbetegségeket, a rosszindulatú daganatos megbetegedéseket, az immunhiányos állapotokat. Ezekből akár egy is lényegesen nagyobb rizikót jelent az illető számára. Ha ezek halmozottan jelentkeznek, el lehet képzelni, hogy a rizikó milyen mértékben növekszik. Magyarországon, ha covidos volt egy krónikus betegségben szenvedő ember, és távozott közülünk, a statisztika úgy tartja nyilván, hogy a járvány áldozata lett, szemben nagyon sok európai országgal, ahol legalább háromféle más statisztikai módszerrel közlik az adatokat

– mondta a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a populációszintű onkológiai szűréseket megadott életkorcsoporthoz tartozó, teljesen egészséges embereken végzik el, akiknek se tüneteik, se panaszaik nincsenek.

Ettől teljesen különbözik az, ha valakinek bármilyen tünete, panasza van. A daganatos diagnosztikát és terápia minden formáját a járványügyi időszakban mindig el kellett végezni

– emelte ki Kásler Miklós, aki arra a kérdésre, hogy valójában az egészségesek szűrését függesztették fel néhány hétre, és a kontrollszűrések ebben az időszakban sem álltak le, határozott igennel felelt.