Hableány katasztrófa: megszólalt a halott matróz édesanyja

2021.04.27. 18:09 Módosítva: 2021.04.27. 18:29

Julika néni magányosan gyászolja a Hableány-katasztrófában meghalt fiát szolnoki otthonában. A keddi tárgyalás után a matróz édesanyja nyilatkozott a Blikknek, és bár lassan két év telt el a tragédia óta, de nincs nap, hogy Julika néninek ne jutna eszébe tragikus sorsú fia. 

„Ma már nincs a szívemben se bosszúvágy, se harag, mert elfogadtam, hogy semmi nem adhatja vissza a fiamat. De képtelen vagyok felejteni, kiheverni a történteket” – kezdte a matróz édesanyja, és azzal folytatta, hogy a nap minden percében ő jár az eszében. 

Ha pedig álmodom róla, olyan élesen látom, mintha élne. Nem tudok belenyugodni, hogy alig öt percen múlt a kisfiam élete

–  fogalmazott, ugyanis ennyi kellett volna, hogy a Hableány lehorgonyozzon a kikötőben. Julika néni elmondta azt is, hogy korábban azt kívánta a luxushajó kapitányának, hogy olyan büntetést mérjen rá a sors, amilyenre ő ítélte a matrózt. „Nem tudom, mikor hirdet ítéletet a bíróság, de abban reménykedem, hogy a kapitány nem vezethet többé hajót” – fogalmazott. 

A keddi tárgyaláson felvételeket vetítettek le kedden a Fővárosi Törvényszéken a Hableány-hajóbalesetről, többet hanggal is. Köztük például azt, amelyet egy amerikai turista készített a Viking Sigyn hajóorrából, közvetlenül a baleset előtt, és jól látható rajta az ütközés. 

Illetve az is jól hallható, ahogy a Viking utasai egyre hangosabban azt kiabálják angolul, „Istenem, itt egy hajó! Istenem, istenem!”. A Viking kapitányának ekkor már tudnia kellett, hogy ütközni fog a két hajó az igazságügyi szakértők szerint.