Orbán Viktor kevesebb mint a felét kéri az EU-tól a helyreállításra szánt pénznek

D MTI20210423030
2021.04.27. 07:56

Orbán Viktor az Európai Unió gazdaságélénkítő csomagjából Magyarországnak járó pénznek kevesebb mint a felére tart csak igényt. Egészen pontosan az 5800 milliárd forintos csomagból alig 2500 milliárd forintnyit akarna lehívni, vagyis a teljes keret nem egész 43 százalékát – írja brüsszeli diplomáciai forrásaira hivatkozva a 444. A lap szerint ezzel kifognák a szelet a brüsszeli vitorlából, az uniós tagállamok vezetői ugyanis meghatároztak bizonyos szempontokat, mire lehet költeni a közös pénzt, és a magyar terv arányai nem mindenben feleltek meg ennek. 

A hitelből és vissza nem térítendő támogatásból álló keretnek ezért csak az utóbbi részére ad be tervet a magyar kormány, hivatalosan azért, hogy ne adósodjon el jobban az ország. Valójában viszont az állhat a döntés hátterében, hogy a miniszterelnök nem akar vitázni az Európai Bizottsággal a pénz elköltésének módjáról.

Orbán Viktor pénteken tárgyalt a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) nevű uniós csomag hazai felhasználásáról Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Akkor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, Magyarország az elsők között nyújtja be a tervét az Európai Bizottságnak. A terveket a tagállamoknak április 30-ig kell leadniuk, a magyar változat több mint 400 oldalas piszkozata április közepén jelent meg. Ám közben az Európai Bizottságból kiszivárgott, elégedetlenek azzal, hogy az úgynevezett országspecifikus ajánlásokban meghatározott célok közül kevésre költene az Orbán-kormány, főleg nem a korrupció elleni küzdelemre és a jogállamisággal összefüggő ügyekre. A kisebb összeget viszont további viták nélkül is megkaphatja Magyarország, és Brüsszel így kevésbé köthet bele abba, hogy ajánlásai miért nem kapnak nagyobb figyelmet. 

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnökének (j) találkozója az Európai Bizottság épületében Brüsszelben 2021. április 23-án.  Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)