Nyolcvankilós újszülött az állatkert sztárja

P  5217
2021.05.01. 20:01
Több hónapnyi kényszerszünet után megnyitották kapuikat az állatkertek, amelyek lakói között több olyan karanténbébi is van, amellyel most először találkozhattak a látogatók.

Április 24-én hajnalban harmadszorra is anyuka lett Angele, a budapesti állatkert húszéves elefántja. A bébinek egyelőre nincs neve, de a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, Hanga Zoltán elárulta az Indexnek, hogy valószínűleg jövő héten közönségszavazást hirdetnek a névadásra.

Az állatkertek május elsején nyithattak újra a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a velük érkező 18 év alattiak számára. Budapesten az egyik legnagyobb sztár egyértelműen a kiselefánt, amit szombaton először láthattak a látogatók.

A „kis” jelzőt ebben az esetben úgy kell értelmezni, hogy az ázsiai elefántok vemhességi ideje 22 hónap körül szokott lenni, az újszülöttek súlya pedig általában 70 és 100 kilogramm között alakul, az állatkert új lakóját 80 kilogrammosra becsülik.

A folyamatba nem kellett beavatkozni, az ellés komplikációktól mentesen zajlott, és a bébi táplálkozásával sem volt probléma.

Arról is beszámoltak, hogy természetes körülmények között az apaállatok nem vesznek részt az utódnevelésben és a családi életben. Az elefántbikák magányosan élnek, ezért az állatkertekben is külön szokták választani az apákat a kicsiktől.

Az öttonnás Assam viszont jó apának számít, de egy ideig elővigyázatosságból külön lakosztályban tartózkodik. 2013 és 2017 után Angele és Assam harmadik utódja jött világra most.

Zsebibabák

A vörösnyakú, más néven Bennett-kenguruknál idén is több zsebibabával lehet találkozni, április közepén már öt erszényből kukucskáltak ki a kölykök.

A vemhességi idő jellemzően 29-30 nap, és ahogy az állatkert honlapján fogalmaznak, a fejletlen újszülött leginkább „egy kocsonyás babszemre emlékeztet, mégis önerőből mászik be az erszénybe”.

A fejlődése ezután hónapokig az erszényben zajlik, ennél a fajnál az öt hónapos kor elérése után néz ki a kicsi először, bő egy hónappal később jön ki onnan, és kilenc hónapos korában hagyja el végleg az erszényt.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)