Második dózisra félretett vakcinákat is bevetettek a négymilliós mérföldkőért

2021.05.01. 09:58

Azoknak a Pfizer-vakcináknak egy részét is felhasználták pénteken, amelyeket az eredeti tervek szerint második dózisként tartalékoltak volna.

A Népszava szerint az egészségügyi dolgozókat is meglepte, hogy a kormányzat csütörtök éjjel eldöntötte: péntek reggeltől kezdve megnyitják az időpontfoglalást a Pfizer oltóanyagára.

Ugyanis az a 100 ezer dózis, amit aznap elérhetővé tettek, gyakorlatilag megegyezett azzal a mennyiséggel, amelyet már a kórházak hűtőiben tároltak és reggelre felolvasztható volt.

Ez pedig azt jelenti, hogy ahhoz a készlethez is hozzá kellett nyúlni, amely a második oltásokra volt félretéve.

Azzal a kapcsolatban, hogy miért nyitották meg váratlanul az időpontfoglalást a Pfizerre is, Orbán Viktor péntek reggel azt mondta, hogy ezt az adagot eredetileg többségében az érettségizőknek szánták volna. Később viszont meggondolták magukat és inkább elhalasztották az ő oltásukat, mivel nem akarták, hogy azzal járó mellékhatások megzavarják a diákok érettségijét.

A Népszava által megkérdezett szakemberek viszont inkább egy másik magyarázatot adtak arra, hogy miért nyitották meg pénteken a regisztrációt a Pfizerre.

Eszerint a döntést az indokolhatta, hogy az oltási lendület megakadt, mivel a kínai vakcina nem elég vonzó.

A Sinopharm-oltásra kiajánlott időpontok egyre lassabban fogytak el, az utóbbi napokban néhány oltóponton már csak körülbelül 10 százalékát foglalták le és végül az előjegyzettek közül sem mindenki jelent meg az oltáson. Így pedig a Pfizert egyértelműen be kellett vetni ahhoz, hogy biztosan el lehessen érni még a héten a négy millió beoltottat – írta a lap.