Megjelent a rendelet: keddtől már a külföldieket és a külhoni magyarokat is oltják

D ATI20210502018
2021.05.03. 18:07 Módosítva: 2021.05.03. 21:47

Újabb körrel bővül az oltási program: keddtől már a Magyarországon élő külföldiek és a tajszámmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok is tudnak regisztrálni az oltásra – olvasható a kormany.hu oldalon. Az erről szóló kormányrendelet hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A személyazonosság hitelesítése érdekében a regisztrációs felület módosult. A Kormányzati Tájékoztató Központ az oldalán közölte: az oltást a Magyarországon élő külföldiekkel kezdik, a külföldön élő magyarok oltására csak később kerülhet sor. Az itt élő külföldiek oltása május második felében kezdődhet, ennek részleteiről később adnak tájékoztatást.

  • A tajszámmal nem rendelkező Magyarországon élő külföldieknek a regisztráció során szükséges megadniuk a nevet, az életkort, az e-mail címet, a telefonszámot és az értesítési címet. Tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek esetében a tartózkodási engedély számát vagy a személyazonosító számát, továbbá az útlevél vagy személyazonosító igazolvány okmányazonosítóját.
  • A tajszámmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok a regisztráció során kötelesek megadni a név, életkor, e-mail cím és telefonszám mellett a személyazonosító számukat vagy magyar útlevelük okmányazonosítóját, a személyazonosító igazolvány okmányazonosítóját, a védettségi igazolvány kívánt kézbesítési címét.

Minden magyart be lehet oltani

A határon túli magyaroknak is juthat oltóanyag Magyarországon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi rádióinterjúban. A kormányfő akkor hangsúlyozta: fel kellett készülni arra, hogy a határainkon túl nem lesz elég oltóanyag.

Minden magyart, aki a világban él, 16,5 millió adag vakcinából be lehet oltani

– fogalmazott akkor. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott erről a Magyar Nemzetnek: ha mindenki megkapta az oltást Magyarországon, aki regisztrált, akkor véleménye szerint segíteni kell a „határon túli testvéreinken” is, hogy vakcinához jussanak. Hozzáfűzte: ez praktikusan a kárpátaljai magyarokra vonatkozik, hiszen a szerbek jól állnak az oltással, és a többi szomszédunk uniós állam, így ott is oltanak.

(Borítókép:  Beoltanak egy nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 2-án. Fotó:  Balázs Attila / MTI)  • Hírek
  • Csok