TGM: Mindenki mondjon föl az ATV-nél

2021.05.03. 21:23

Tamás Gáspár Miklós filozófus a Klubrádió honlapján közölt nyílt levelet annak okán, hogy a Klubrádió volt frekvenciáját az a Spirit FM nyerte el, amely az ATV-hez hasonlóan Németh Sándor egyházához, a Hit Gyülekezetéhez kapcsolódik.

Ahogy írja,

a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (s rajta keresztül az Orbán-kormány) méltánytalanul, a jog szellemével és betűjével ellentétesen megfosztotta az utolsó ellenzéki, rezsimfüggetlen rádiót az ismert, 92.9 MHz-es frekvenciától. Ezt a sok embert elérő csatornát a kormányzat az ATV csoporthoz tartozó, a Hit Gyülekezete által befolyásolt Spirit FM-nek juttatta.

A filozófus véleménye szerint 

az ATV csoport úgy szerezte meg a – szintén morális értelemben – rablott holmit, hogy közben azt a látszatot kelti (egy-két tévéműsorra hivatkozva), mintha ellenzéki, netán pártatlan médiavállalkozás lenne, holott működésének nagyobbik része – minden hozzáértő szerint – a magyarországi radikális jobboldal (a kormányzó erő) érdekeit szolgálja. Ha az ATV ellenzéki, netán pártatlan lenne, nem törekedett volna rá, hogy a Klubrádió frekvenciáját megszerezze – egyébként emberibb körülmények között konkurens kormánypárti rádió se pályázott volna a jogtalanul elkobzott frekvenciára, kollegiális, szakmai szolidaritásból és igazságérzetből, nem hogy az állítólag „ellenzéki” szaktársak.

A levélben Tamás Gáspár Miklós elmondja, hogy ő már akkor szakított az ATV-vel, amikor először pályáztak a Klubrádió csatornájára, de ezt akkor nyilvánosan még nem jelentette be.

Mindezek után a levélben azt javasolja, hogy 

a bármilyen értelemben ellenzékiek vagy függetlenek vagy pártatlanok (ez három külön kategória) egységesen bojkottálják az ATV csoport minden médiavállalkozásának minden adását. Az ott dolgozó újságírók és más munkatársak lehetőleg mondjanak föl.

Hadházy Ákos Facebook posztjában már be is jelentette, hogy csatlakozik a bojkotthoz.

Ahogy írta,

szomorú volt számomra úgy beszélni az Egyenes Beszédben a mai közérdekű munkámról, hogy tudtam, egy ideig biztosan nem fogok az ATV stúdióiban, műsoraiban szerepelni. Végtelenül hálás vagyok az adó minden munkatársának azért, hogy az elmúlt években sokat elmondhattam Önöknek az általam feltárt vagy fontosnak tartott ügyekből. Ma, a Sajtószabadság Világnapján, a Klubrádióval való szolidaritás jegyében mégis meg kellett hoznom egy nehéz döntést: amíg a Klubrádió helyzete nem rendeződik, nem tudok eleget tenni az ATV meghívásainak. A Klubrádiótól törvénytelenül elrabolt frekvenciát ugyanis a hatalom önkényesen az ATV-vel azonos érdekeltségbe tartozó Spirit FM rádiónak adta.

Tavaly szeptember 11-én közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy „ismételt jogsértés” miatt nem újítják meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét. Végül a rádió február 14-én, vasárnap éjfél előtt egy perccel fejezte be az analóg sugárzást, azóta csak az interneten érhető el.   • Hírek
  • Hitelkártya