Nem számít a pénz, nehezítette az életet az ingyenes parkolás

2021.05.04. 15:27

Lassan megszüntetheti a kormány az egyik legvitatottabb járványügyi intézkedését, az ingyenes parkolást, amely megnehezítette a helyi lakosok életét és komoly bevételkiesés okozott az önkormányzatoknak – írja a Napi.hu megbízásából készült reprezentatív felmérés, amelyből most az is kiderült, hogy az embereknek nem igazán számított ez az ingyenesség. 

Kétszer is ingyenessé tette a közterületi parkolást kormány a vészhelyzetre hivatkozva, először 2020 tavaszától július 1-ig, utána novembertől megint. Azonban már tettek utalást arra, hogy ez hamarosan megszűnhet, és így talán fellélegezhetnek azok, akik munkából hazaérve nem találnak parkolóhelyet. 

A Pulzus Kutatónak adott válaszok alapján országosan az emberek 46 százalékát érinti az intézkedés, ugyanis 54 százaléknak nincs autója. Több mint negyedük, pontosan 27 százalékuk válaszolta azt, hogy nem fogja kevesebbet használni járművét, ugyanis nekik nem számított, hogy nem kell fizetni.

A válaszadók 5-5 százaléka arról nyilatkozott, hogy kevesebbet használja majd autóját, az egyik csoport azért, mert nem szeretne túl sokat költeni, a másik pedig inkább a tömegközlekedést használja majd.

A Budapesten élők 63 százalékának nincs autója, így csak 21 százalékuk adta azt a választ, hogy nem számított nekik az ingyenesség. Ha majd megint fizetni kell a parkolásért, a válaszadók 6 százaléka inkább visszatér majd a tömegközlekedéshez. A kor szerinti bontásból kiderül, hogy az ingyenesség a 40–59 éveseknek, vagyis a középkorúaknak nem számított, leginkább egyébként ők rendelkeznek autóval.

Több mint egy éve, április 5-én jelentette be Orbán Viktor kormányfő, hogy díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon. „A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját, emiatt indokolt a kerületi parkolási díjak megszüntetése” – jelentette ki a miniszterelnök tavaly.  • Bérelnék
  • Bankszámla