A PSZ már nem zárkózik el az iskolanyitástól

2021.05.06. 18:59

Nem zárkózunk el, hogy a tanulók és oktatók visszatérjenek az iskolákba, az elmúlt másfél évben nagyon sok problémával kellett megküzdeniük – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az Inforádió Aréna című műsorában. Kiemelte, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek előrehaladása még nagyobb veszélyben volt, mint például egy fővárosi gyermeké.

Amikor a kormány bejelentette, hogy április 19-én visszatér az oktatás, a Pedagógusok Szakszervezete elvárásokat fogalmazott meg a szakminisztérium felé. Többek között azt, hogy a szociális távolság betartását a tantermekben kötelezően írják elő, és az otthon maradó gyermekeket semmilyen hátrány ne érje. A PSZ elnöke ezt idézte fel először a mai rádióinterjúban, mint mondta, féltették az alsósokat, tanítókat, családtagokat, és hangsúlyozták: korai a nyitás. A szakszervezet a május 10-i nyitástól már nem zárkózik el. 

Jelenleg nem zárkózunk el attól, hogy a tanulok és oktatók visszatérjenek az iskolákba. Az elmúlt másfél évben nagyon sok problémával kellett megküzdeni; nagyon sok pszichés probléma jelentkezett, és ezzel csak a visszatérés után szembesülnek a pedagógusok. Most, amikor visszatérnek a tanulók, a tanárok felmérhetik, hogy ki-mennyire van lemaradva. A hátrányos helyzetű gyermekek nagy veszélybe kerülhettek az elmúlt másfél évben, hiszen az ő haladásuk nem biztos, hogy rendben ment

– fogalmazott a szervezet elnöke, hozzátéve, hogy április 19. után azt látták, hogy közel hétezer intézményből (óvodákkal együtt) körülbelül száz intézkedést kellett hozni.

Ez teljes zárást, vagy egy-egy csoport elszigetelését jelenti. A nyitáshoz köthetően nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szülők, ha a családban valaki fertőzött, ne engedjék a gyereket iskolába, óvodába. Hiszen ha bekerül egy fertőzött gyermek, pillanatok alatt elterjed a járvány

– mondta Szabó Zsuzsa, aki felidézte a felmérést is, amelyben az oktatási intézmények április 19-i nyitásáról kérdezték meg a pedagógusokat, az oktatásban dolgozókat. A szakszervezet elnöke erről a felmérésről az Indexnek korábban azt mondta: a 9500 válaszadó 87 százaléka nem támogatta az újranyitást, ugyanakkor 54 százaléka azt mondta, hogy visszamenne, mert például a gyerekek online oktatása nem lehet annyira hatékony, mintha iskolába járnának, különösen igaz ez az alsósokra.

Orbán Viktor miniszterelnök április 9-én jelentette be a Kossuth rádiónak adott interjújában, hogy az eredeti tervekkel szemben az óvodák és az általános iskolák kizárólag alsó tagozatainak kezdődik meg április 19-én a jelenléti oktatás. Hozzátette: az általános iskolák felső tagozataiban, illetve a középiskolákban (valamennyi köznevelési és szakképzési intézményben egyaránt) május 10-ig marad az otthoni, digitális oktatás.