Négyezer alatt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma

DMOHA20210228010
2021.05.07. 09:04

Péntekre 1541 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 789 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 106 beteg, így az elhunytak száma 28 403 főre emelkedett. Kórházban 3855 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 445-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. 

A beoltottak száma 4 203 873 fő, közülük 2 406 684 fő már a második oltását is megkapta.

Egy nappal korábban 1680 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 787 647 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma csütörtökre. Aznap meghalt 124 beteg, így az elhunytak száma 28 297 főre emelkedett tegnap. Kórházban 4104 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 485-en voltak lélegeztetőgépen. 

A kormányzati tájékoztató oldalon olvasható, hogy az online időpontfoglalóban Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik V oltásokat lehet jelenleg foglalni. A 16–18 éveseket arra kérik, hogy péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra, mert csak érvényes regisztrációval tudnak majd időpontot foglalni a jövő héten. A regisztráltak Pfizer-vakcinát kapnak majd a kórházi oltópontokon, az ehhez szükséges vakcinát a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból biztosítják. Az oltás a 16. életévet betöltött fiatalnak adható, az online időpontfoglaló megnyitásáról külön fognak számukra tájékoztatást adni

Oltási kronológia

 1. Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók voltak az elsők. Az ő kampányszerű oltásuk lezárult, de a második körös oltások folytatódnak, és azokat az egészségügyben dolgozókat is beoltják, akik még csak most jelentkeznek oltásért a kórházi oltópontokon.
 2. Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Eddig összesen 90 ezren éltek az oltás lehetőségével, többségük már a második oltást is megkapta. 
 3. Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint 90 százaléka már megkapta az oltást. Akit még nem tudtak valamilyen oknál fogva beoltani, azokat is folyamatosan próbálják elérni a háziorvosok.
 4. Negyedik körben, február 11-én megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Erre az AstraZeneca-vakcinát használták, mert az akkori előírások szerint csak 18–59 év közöttieket lehetett vele oltani. Március második hetétől az AstraZenecát már a 60 év felettiek oltására is használják.
 5. Ötödik körben megtörtént a védekezésben részt vevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is. 
 6. Hatodik körben megkezdődött a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása. Például az ország áramellátását biztosító paksi atomerőmű, a tömegközlekedési vállalatok (MÁV, BKK, GYSEV) érintett dolgozóinak oltása.
 7. Hetedik körben megtörtént az óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók soron kívüli oltása is. 
 8. Nyolcadik körben már a 60 év alatti regisztráltakat is oltják. A háziorvosok szakmai vezetői ehhez szakmai ajánlást dolgoztak ki, hogy mely kockázati betegséggel rendelkezőknek javasolt elsőbbséget adni. A szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálni kell, majd a háziorvos egyéni mérlegelés alapján dönt a kismama olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről: kórházi oltóponton (Pfizer-vakcinával) vagy a háziorvosi rendelőben (Moderna-oltóanyaggal).
 9. Kilencedik körben április végén megkezdődött a fogvatartottak oltása is.
 10. Tizedik körben május közepén megkezdődik a 16–18 évesek oltása is. 
 11. Tizenegyedik körben már a Magyarországon élő külföldiek és a tajszámmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok is tudnak regisztrálni az oltásra.

(Borítókép:  Oltásra várakozók Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 28-án.  Fotó: Mohai Balázs / MTI) • Tippek
 • Lakáshitel