61 céget jelentettek be egy szegedi víkendházba

2021.05.11. 10:06

Hatvanegy céget jelentettek be egy szegedi víkendházba, az ügy érintettjei ellen megtörtént a vádemelés – közölték az ügyészségi honlapon.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szerint a Szegedi Járási Ügyészség emelt vádat azzal a férfival és a fiával, valamint további 32 cégképviselővel szemben, akik közreműködhettek abban, hogy 61 cég székhelye valótlanul kerüljön bejegyzésre a cégnyilvántartásba.

A vádirat szerint az apa és fia megállapodtak abban, hogy az előbbi tulajdonában lévő, Szeged kiskertes övezetében található víkendházba székhelyhasználatot engedélyező nyilatkozat ír alá az őt megkereső cégek képviselőivel.

Az ingatlan nem képezte a vállalkozások tulajdonát, és annak használatára sem voltak jogosultak, azt a gazdasági társaságok csupán a cégadatok között tüntethették fel székhelyként. Az ingatlanban a gyakorlatban csak a postai küldemények átvétele történt meg, az iratok őrzésére nem ott került sor. A cégek ténylegesen a házat gazdasági célokra, ügyfelek fogadására, raktározásra vagy iratok megőrzésére nem használhatták, ott nem jelenhettek meg, mivel az ingatlan ilyen célokra nem is volt alkalmas.

Az apa és fia az ingatlanukba bejegyzett székhelyű gazdasági társaságoknak segítséget nyújtottak ahhoz, hogy a vállalkozások képviselői a Szegedi Törvényszék Cégbírósága előtt a társaságok bejegyzésére, illetve a cégadataikban történő változások átvezetésére irányuló eljárások során – a tévedésben lévő ügyvédek útján – a közhiteles cégnyilvántartásba a székhelyre vonatkozóan valótlan adatokat jegyeztessenek be.

A járási ügyészség a vádlottakat közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. Bűnösségükről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni – írta az ügyészség.