Sorra érkeznek a panaszok a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban

2021.05.13. 22:08 Módosítva: 2021.05.13. 22:08

A védettségi igazolvány hatályos szabályozása összességében nem visszás, ám az egyes részletszabályokkal összefüggésben lehetnek alapjogi szempontú korrekciós igények – állapította meg Kozma Ákos ombudsman, aki az igazolvány kiállításáról szóló rendelkezések áttekintését javasolta.

Az igazolványokkal kapcsolatban több mint 800 panasz érkezett néhány nap alatt az ombudsman hivatala szerint – közölte az MTI. Az alapvető jogok biztosa jelezte, a koronavírus elleni védőoltás nem kötelező Magyarországon, de a jogi szabályozás a minél szélesebb körű oltásra ösztönöz.

Ez pedig mindaddig nem kifogásolható alkotmányossági szempontból, amíg elvben a teljes beoltható lakosságnak elegendő vakcina áll rendelkezésre, vagyis az érintettek saját döntésén múlik a vakcina felvétele, valamint nem alapvető jogok gyakorlását vagy szükségletek kielégítését kötik a védettség igazolásához.

A jelenlegi szabályozás a szabadidős aktív eltöltését szolgáló programon tartózkodást köti védettségi igazolványhoz, és az ombudsman szerint nem kifogásolható, ha ezekből a tevékenységekből járványvédelmi okból kizárják azokat, akik nem tekinthetők védettnek. Emellett a kormány feladata és felelőssége, mihez köti a létesítmények látogatását, és az igazolvány kiállítására csak akkor kerüljön sor, amikor már kialakult a védettség.  • Tippek
  • Babaváró hitel