Nézőpont: veszélyben Karácsony miniszterelnök-jelöltsége

2021.05.14. 09:29 Módosítva: 2021.05.14. 09:37

Komoly veszélyt jelent Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti esélyeire, hogy a magyarok elsöprő többsége szerint egy kormányfőnek tudnia kell angolul – írja a Nézőpont Intézet saját felmérésére alapozva.

Mivel az elmúlt napokban Karácsony Gergely nyelvtudásának hiányától volt hangos a média, a közvéleménykutató felmérést készített arról, mennyire tolerálják ezt az emberek. Eszerint a  teljes felnőtt népesség

  • 83 százaléka elvárja, hogy a magyar miniszterelnök tudjon angolul,
  • 15 százaléka gondolja csak úgy, hogy ez nem szükséges

ahhoz, hogy a kormányfő „az ország érdekeit tudja képviselni”.  

nézőpont.png
Fotó: Nézőpont Intézet

Figyelemre méltó, hogy az Orbán Viktor munkájával szemben kritikusok körében is négyből hárman (75 százalék) nem hajlandóak elfogadni, ha egy miniszterelnök nem tud angolul. Márpedig az előválasztáson résztvevők ebből a körből fognak kikerülni. A jelenlegi kormányfő szimpatizánsai körében még ennél is magasabb, 90 százalékos az angoltudással szembeni elvárás.

Ritkán ért egyet közéleti kérdésekben ez a két tábor

– mutat rá a Nézőpont elemzése, amely szerint a társadalmi csoportok közül leginkább a fiatalok követelnék meg egy kormányfőtől a tárgyalóképes angoltudást: a 18-29 évesek körében tízből kilencen (89 százalék) vélekednek így. Még a leginkább megengedő demográfiai csoportok (férfiak, szakmunkások, 60 évnél idősebbek) esetében is 4-ből 3 ember úgy látja, hogy a nyelvtudás fontos eleme egy miniszterelnök tárházának.