Cáfolja az OVSZ a véradással kapcsolatos pletykákat

D NOE20201013014
2021.05.16. 15:48
Nem feltétel a védettségi igazolvány, és nem kizáró ok a koronavírus elleni védőoltás – többek között ezekre hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat. Véradással éves szinten 15 ember életét menthetjük meg, ezért fontos, hogy a segítségnyújtásról a járvány idején se feledkezzünk meg.

„Mindenhova kell már védettségi igazolvány, nyilván feltétele a véradásnak is”, „Oltás után tilos vért adni, főleg, ha keleti vakcinát kaptál” – ilyen és ehhez hasonló tévhitek keringenek a neten a véradással kapcsolatban.

Lapunk megkereste az Országos Vérellátó Szolgálatot (OVSZ), akik végre tiszta vizet öntöttek a pohárba.

A Covid–19 elleni védőoltás a véradásból nem kizáró ok

– írták. Hozzátették, hogy habár minden védőoltásra igaz, hogy az oltakozás utáni néhány napra célszerű pihenőt tervezni, de amennyiben valaki láz-, tünet- és panaszmentes, akár már a vakcinációt követő napon adhat vért, függetlenül a védőoltás típusától. Mint ismert, hazánkban jelenleg hatféle vakcinával, Pfizerrel, Modernával, AstraZenecával, Szputnyikkal, Sinopharmmal és Janssennel is oltanak.

Egyik sem jelent tehát veszélyt, és attól sem kell tartanunk, hogy esetleg tünetmentes hordozóként a vérkészítménnyel átadjuk a betegséget valaki másnak, erre sok millió beadott transzfúzió nyomonkövetése a bizonyíték, valamint az, hogy a Covid cseppfertőzéssel terjed.

Az OVSZ-től azt is megtudtuk, hogy a véradásra jelentkezésnek nem feltétele a védettségi igazolvány bemutatása.

Kiemelték, hogy arra viszont figyelni kell, hogy a koronavíruson átesettek közül csak az adhat vért, aki már teljesen tünetmentes; a gyógyulástól számítva három hétnek kell eltelnie.

Évente 12-15 ember életét menthetjük meg

Egy véradással 3 ember életét menthetjük meg. Nők négyszer, a férfiak pedig ötször adhatnak vért évente. Ebből következik, hogy amennyiben egy önkéntes rendszeresen, vagyis évi 4-5 alkalommal elmegy vért adni, akkor egy év alatt akár 12-15 ember életét is megmentheti. Véradó lehet, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, testsúlya eléri az 50 kilót. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. A véradás egyébként a könyökvéna megszúrásával történik, ilyenkor 450 ml vért vesznek le egyszer használatos, steril vérvételi zsákrendszerbe, 5-12 perc alatt. Jellemzően sürgősségi, sebészeti, szülészeti, valamint onkohematológiai ellátásban részesülőknek segíthetünk ezzel.

Ezen túl mi magunk is jól járhatunk, ugyanis minden egyes véradáskor meghatározzák a vércsoportunkat és a hemoglobinszintünket. Emellett általános egészségi állapotfelmérést, vérnyomásmérést, fertőző májgyulladás (B és C vírus)-, AIDS (HIV)- és szifilisz-szűrővizsgálatot végeznek.

Tavaly márciusban, amikor beköszöntött a járvány, futótűként terjedt egy olyan álhír, miszerint véradáskor a koronavírusos betegeket is kiszűrik, ezért hirtelen ugrásszerűen megnőtt az önként jelentkezők száma. Az OVSZ azonban rövidesen cáfolta is ezt.

(Borítókép: III. Civil Véradás az Igazságügyi Minisztérium épületében 2020. október 13-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)