Angolul feltett kérdésekkel bombázták Karácsony Gergelyt

2021.05.17. 23:14

Kampányüzemmódba kapcsolt a magyar közélet, és ennek egyik legbiztosabb jele, hogy központi témává vált Karácsony Gergely nyelvtudása. A kormányfői posztért induló főpolgármestert az Economistnak adott interjúja után kezdték támadni hiányos angolja miatt.

Most Csapó Harold Gábor, a Fidesz óbudai önkormányzati képviselője osztott meg egy videót arról, ahogy az Innovációs és Technológiai Minisztériumból távozó Karácsony Gergelyt angol nyelven feltett kérdésekkel próbálják szóra bírni. A főpolgármester megválaszolatlanul hagyja az olyan jellegű kérdéseket, mint például „miket csinálna jobban Orbán Viktornál”, majd szolgálati autójába ül, és távozik.

Karácsony Gergely ugyan bocsánatot kért az Economistnak adott interjúja után, amelyben önmagát magasnak és soványnak, Orbán Viktort pedig kövérnek és alacsonynak nevezte, de azóta folyamatosan támadják hiányos angoltudása miatt. Elsőként Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára ment neki, mondván:

A főpolgármester megjegyzését tekinthetjük nyelvbotlásnak, és akár el is nézhetjük neki, hiszen bocsánatot kért, különösen, mert van egy sokkal nagyobb probléma: egy világváros vezetője nem tud szót érteni mással nemzetközi találkozókon, nyelvi nehézségek miatt.

A Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltjét azonban nemcsak jobboldalról, hanem baloldalról is támadják, igaz, kevésbé nyíltan. Mint megírtuk, egy erősen a Demokratikus Koalíciót támogató oldal százezreket költ Dobrev Klára népszerűsítésére, és egyik posztjuk ugyancsak Karácsony Gergely nyelvtudásának hiányosságára célozva méltatja a DK öt nyelven beszélő miniszterelnök-jelöltjét. A párt megkeresésünkre tagadta, hogy köze lenne az oldalhoz.

Legutóbb pedig Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Politikatudományi Intézetének vezetője szúrt oda a főpolgármesternek, emlékeztetve arra, hogy fiatal oktatóként Karácsony Gergelynek nyolc év alatt sem sikerült megszereznie a doktori címet, és ezért nem alkalmazhatták az egyetemen.

A kommunista évek egyik máig érzékelhető hatása, hogy nagyon rossz még egyetemi szinten is az idegen nyelvek ismerete. Karácsony Gergely ennek kitűnő példája, de nincs egyedül

– állította Lánczi András.