Tornádó pusztított Orosházán, fákat csavart ki, épületeket bontott meg

2021.05.18. 05:35

Sejthető volt, hogy az időjárást tekintve a hétfőt inkább túlélni fogják az emberek, mint élvezni, arra viszont valószínűleg nem sokan számítottak, hogy tornádó csaphat le az országra. Így lehettek ezzel a gyanútlan orosháziak is, amíg meg nem látták a földig érő felhőtölcsért, amely fákat csavart ki és épületek tetejét is megbontotta.

Este hat óra körül heves esőzéssel és nagy erejű széllel csapott le a vihar Orosházán – írja az Időkép, amiben annyira meglepő még nincs is, ha figyelembe vesszük, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt. 

A Metkép arról számolt be, hogy a hétfői időjárási helyzet kedvezett a tornádóknak, mert a felhőalap is alacsonyan volt, illetve a kellő örvényesség megvolt ahhoz, hogy létrejöjjön egy tornádó. 

Egy EF0–EF1 erősségű, rövid életű tornádó szaggatott le tetőelemeket és csavart ki tövestől fákat az orosházi Hajnal utcában, ahol még este is zajlott a kárelhárítás. Egyelőre úgy tudni, hogy senki sem sérült meg. 

(Borítókép: Időkép / olvasói fotó)  • Tippek
  • Lakáshitel