Csaknem 650 millió forint áfát nyúltak le a komlói körhintacsalók

2021.05.20. 07:35

 

Európai uniós és hazai cégekből felépített hálózaton keresztül csalt el csaknem 650 millió forint áfát egy dél-dunántúli bűnszervezet. Vezetőit a napokban vette őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A vád szerint a cég vezetői úgynevezett körhintacsalásba kezdtek: fizetendő áfájukat egy többszintű, valós tevékenység nélküli számlázási láncolaton keresztül csökkentették. A belföldi hálózatot uniós, szlovák és osztrák továbbszámlázó cégekkel egészítették ki. 

Az általunk kihallgatott gyanúsítottak között voltak a láncolat alsó szintjéről, az alsó bukó cégek ügyvezetői, az úgynevezett strómanok, de egészen legfelső szintig a haszonhúzó is

– nyilatkozta Kuperczkó Adrienn, a NAV Baranya Megyei Bűnügyi Igazgatóságának szóvivője.

Az akcióban 14 ingatlant, 32 gépjárművet, továbbá céges tárgyi eszközöket és 52 millió forint céges számlapénzt foglaltak le.

 Az ATV híradójának értesülése szerint a szervezet egyik cége végzi Komló legnagyobb beruházásait.

Az ellenzék amiatt aggódik, hogy ki tudják-e fizetni az alvállalkozókat, és hogy folytatódhatnak-e az elkezdett építkezések. A televízió megkereste a komlói polgármestert is, aki annyit közölt, hogy az építkezések ugyanolyan ütemben folynak továbbra is, mint eddig.