Bábszínház és biodíszlet – így értékeli a kormány-főváros egyeztetést Kiss Ambrus

2021.05.20. 17:45
Az önkormányzat tulajdonát képező lakásállományról, az uniós helyreállítási forrásokból megvalósítandó projektek elvetéséről és a Diákvárosról is szó volt az online sajtóbeszélgetésen, amelyet Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes tartott. A Fudan Egyetem ügyét is szóba hozta.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában 1248 lakás van, ebből 1062 lakott. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes online sajtókonferenciáján azt mondta, hogy ebből potenciálisan 730 válhat igény esetén privatizálhatóvá. Ez azt jelenti, hogy 20-25 milliárd forintos vagyon kerülhet el a fővárostól. E lakásállomány zöme ma szociális célokat szolgál, nemegy közülük hajléktalanszállóról kikerült emberek átmeneti otthona, akik alacsony bérleti díjat fizetnek, de megvenni nem tudnák. Őket ki- és felhasználva jelenhet meg a lakásmaffia, ez pedig komoly társadalompolitikai kockázat – hívta fel a figyelmet.

A helyreállítási tervről (RRF) szólva világossá tette, hogy minden egyes, Budapestet érintő projektről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) égisze alatt létrehozott munkacsoportban kell döntést hozni. Hangsúlyozta, hogy csupán egyetlen ilyen munkacsoportülésre került sor, ahol további egyeztetésekben állapodtak meg. Április 14-én lett volna a következő, de azt a kormányoldal lemondta, viszont aznap megjelent az RRF terv, amely egyáltalán nem tartalmazta a főváros elképzeléseit, ezért a megtárgyalandó projektjavaslatokat a főváros átadta a kormánynak. Hetvenöt projektet tettek az asztalra, amelynek teljes költsége 663 milliárd lett volna, az ehhez igényelt támogatás 545 milliárd forint. A hetvenötből a kormány egyetlenegyet sem fogadott be. Az egyeztetés a főváros és a kormány között bábszínház volt – tette hozzá Kiss Ambrus. „Biodíszletnek használt a kormány”, amit el tudna fogadni, de az összes projektjavaslatuk elvetését nem.

A mai napon Karácsony Gergely levelet írt Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek, jelezve, hogy mindezek miatt az Európai Bizottság elnökéhez fordul, és tájékoztatja erről az eljárásól.

A kormány ugyan nem járult hozzá a főváros EIB-hitelfelvételéhez, de hatvanmilliárd forint fejlesztést magára vállalt. Öt projektről esett szó:

  • a Pannon Park esetében továbbra sincs FKT-megállapodás, tehát csak szóban vették át;
  • rakpart: a tervezést kiírta a főváros, kormányzati pénz nincs benne;
  • dél-budai villamos. Ez a főváros számára nem prioritás, de már feltehetően a kormánynak sem, mivel az RRF-ből támogatandó fejlesztések közül kihúzták;
  • kelenföldi intermodális csomópont. Ezt is kivették az uniós RRF-csomagból;
  • gellérthegyi sikló: ennek megvalósítását is javasolta a főváros uniós támogatásra, ezt is elvetette a kormány, és arról sincs információ, hogy központi költségvetési forrás rendelkezésre állna hozzá.

Öt projektből nulla – húzta alá.

Az ITM prezentációjára hivatkozva közölte, hogy a Diákvárosba tervezett kollégiumi férőhelyekből háromezer fő elhelyezésére szolgáló kollégium a Fudan campuson lenne, ezért az az állítás, hogy a Diákváros mind a magyar diákokat szolgálná, nem lehet igaz. Ezt támasztja alá az is, hogy nyolc- és tizenegyezer-ötszáz dollár közti tandíj várható. Ösztöndíj nélkül ez csak egy szűk társadalmi réteg számára elérhető – fogalmazott.

Arról sem volt megállapodás az FKT fórumán, hogy itt bármiféle egyetemfejlesztés jöhet, ezt igazolja a 2020. január 17-i ülésen aláírt határozat is a jegyzőkönyv tanúsága szerint, amelyet Gulyás Gergely miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Fürjes Balázs államtitkár írt alá.