A 105-ös vonalán megérint minket a jövő

2021.05.21. 18:05 Módosítva: 2021.05.21. 18:06

Szinte zajtalan működés, károsanyag-kibocsátás nélkül – a jelen kihívásainak mindenben eleget tevő buszt próbálhatnak ki a fővárosi utasok. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a főváros második legnagyobb szolgáltatója, az ArrivaBus közösen teszteli a Daimler legmodernebb, teljesen elektromos városi autóbuszát.

A jármű péntektől egy héten át jár a 105-ös autóbusz vonalán. Hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőben, hétvégén pedig egész nap a menetrendi indulásokon felül közlekedik, a BKK FUTÁR rendszerében nyomon lehet követni, éppen merre jár.

A bemutatkozó busz egy tisztán elektromos hajtású, alacsonypadlós Mercedes-Benz eCitaro

feltűnő, futurisztikus formatervű jármű üzemeltetője, az ArrivaBus a Deutsche Bahn csoporthoz tartozó, egész Európában jelen lévő szolgáltató, amely több mint 20 éve részese a budapesti közösségi közlekedésnek is. 

A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet, amelynek fontos célkitűzése a modern, környezetbarát járművek használata. Az elmúlt időszakban a BKK többször is tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat az ArrivaBusszal és a BKV-val együttműködve.

Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vizionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a fővárosi járműteszt az Európai Unió célkitűzésével összhangban történik.