Vazul
11 °C
25 °C

Kiderült, mikor tartják az ellenzéki előválasztási jelölti vitákat

2021.05.22. 10:55 Módosítva: 2021.05.22. 10:59

Az ellenzéki szövetség pártjai július 26. és október 10. között tartják meg a jövő évi parlamenti voksolás előválasztási jelölti vitáit. A hat érintett párt közös vitaszabályzatot alkot – közölte a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szombaton az MTI-vel.

Kiemelték, hogy az eltérő politikai vélemények nyílt, átlátható ütköztetése „a Magyar Köztársaság demokratikus működésének egyik legfontosabb garanciája”. Éppen ezért az ellenzéki szövetség pártjai támogatják minden választókerületben az induló jelöltek között a méltányos keretek között megtartott politikai vitákat – írták.

Az ellenzéki pártok szerint az ilyen alkalmak betekintést nyújtanak a polgárok számára, láthatóvá teszik az eltérő álláspontokat és esélyt kínálnak a legjobb kompromisszum megtalálására. Közölték azt is, hogy nagyon fontos, hogy az előválasztás olyan tisztességes legyen, mint amilyennek 2022-től az országot is remélik, mindenki egyforma esélyekkel induljon.

Az ellenzéki szövetség tagjai arra kérik az előválasztáson induló összes jelöltet, hogy tartsa tiszteletben az igazságos, egyenlő esélyeket megteremteni kívánó szabályokat, mert az ellenzéki szövetség is erre épül: egymás véleményének meghallgatására és a kompromisszumok keresésére, ugyanakkor szeretnék azt is megmutatni, milyen lesz a vitakultúra 2022 után Magyarországon.