Áder János felmentette a Magyar Honvédség parancsnokát

2021.05.27. 07:14 Módosítva: 2021.05.27. 10:40
Saját mag kérte a felmentését. Úgy látja, hogy a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak. Utódjáról egyelőre nem született döntés.

A honvédelmi miniszter előterjesztése alapján Áder János felmentette Korom Ferencet, a Magyar Honvédség parancsnokát – derül ki a friss Magyar Közlönyből. A döntés 2021. június 1-jétől hatályos, a köztársasági elnök által jegyzett határozatban nem szerepel indoklás. Az elküldött parancsnok kinevezése Benkő Tibor honvédelmi miniszter személyes kérésére történt meg 2019-ben, határozott idejű, négy évre szóló megbízással.

A Magyar Honvédség úgy reagált a Magyar Közlönyben megjelentekre, hogy Benkő Tibor honvédelmi minisztertől Korom Ferenc vezérezredes kérte a felmentését.

A vezérezredes kérését azzal indokolta, hogy a 2018-ban rábízott feladatokat – a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség (MH) szétválasztását, az MH Székesfehérvárra történő költöztetését, a haderő szervezeti átalakítását és a haderőfejlesztés alapjainak megteremtését, az eszközbeszerzések előkészítését – jó eredménnyel, maradéktalanul elvégezte, és sikeresen vezette a Magyar Honvédséget a járványhelyzetben jelentkező feladatok végrehajtásában is.

Korom Ferenc meglátása szerint azonban a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak. Ugyanakkor tapasztalatait, tudását tervezetten továbbra is Magyarország szolgálatában, külföldön kamatoztatja.

Korom Ferenc parancsnoki utódjáról egyelőre nem született döntés – írta a HM.

Év elején még nem volt gond

2018-ban az Országház Kupolacsarnokában, a Honvéd Vezérkar főnöke tisztség átadás-átvételi ünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök Korom Ferenctől a mai kor kihívásainak megfelelően újjászervezett, modern, ütőképes, hazája iránt elkötelezett hadsereget kért. Valamint hogy tegye vonzóvá a fiataloknak a katonai pályát, „ahhoz ugyanis, hogy a magyar hadsereg erős lehessen, elsősorban a fiatalokat kell megnyerni a honvédelem ügyének” – áll a miniszterelnöknek fenntartott hírportál akkori hírösszefoglalójában.

Áder februárban hívatta magához a parancsnokot, a mintegy másfél órán át tartó megbeszélésüket követően a Sándor-palota Tükör termében tartott sajtótájékoztatón az elküldött parancsnok akkor azt mondta: a köztársasági elnök felkérésére adott helyzetjelentést a Magyar Honvédség helyzetéről, a honvédelmi és haderőfejlesztési programról, valamint a katonák pandémiás helyzettel összefüggésben végrehajtott feladatairól. Az államfő akkor elégedett volt az eredménnyel.