Partra vetett bűnjel: drónvideó a Hableány roncsáról

2021.05.29. 08:13
Két évvel ezelőtt, 2019. május 29-én másodpercek alatt elsüllyedt a Hableány nevű sétahajó a Parlamentnél, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A 28 áldozatot követelő tragédia után 13 nappal a Hableány roncsát kiemelték a Dunából. Most megnézheti, milyen állapotban van a Népszigeten rozsdásodó, bűnjelként lefoglalt hajótest.

2019. június 11-én reggel hatkor megkezdődött a Hableány kilencméteres mélységben fekvő roncsának kiemelése, és hamarosan láthatóvá váltak a hajó oldalán lévő hatalmas sérülések, amelyeket az ütközés okozott. A búvárok több holttestet is a felszínre hoztak, és szintről szintre haladva szivattyúzták ki a vizet a hajótestből. Hétórás munka után tudták a Clark Ádám úszódaruval átemelni a Hableányt egy uszályra, amely a csepeli szabadkikötőbe szállította a sétahajót. 

Innen később a MAHART újpesti telephelyére, a Népszigetre került, és a büntetőeljárás végéig zár alatt marad. Egy most készített drónvideón most megnézheti, milyen állapotban van a két éve kiemelt roncs:

Partra vetett bűnjel: drónvideó a Hableányról

A Hableányt már Csepelen, két héttel a tragédia után centiméterről centiméterre átvizsgálták az ügyészség munkatársai, a rendőrségi helyszínelők és a hajózási szakemberek. A roncs lefoglalt bűnjel, és a szakértői vélemények elemzéséig ez így is marad – közölték akkor. 

A Hableányt a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központba bekötött kamerákkal őrzik, és senki sem nyúlhat a hajótesthez.

Bár több mint egy éve már nem rendőrök vigyáznak a roncsra, a Hableány tárolása tavaly így is havonta 3-400 ezer forintba került. Amennyiben a Viking Sigyn kapitányát bűnösnek mondják ki, a jogerős ítélet után a teljes összeget neki kell majd kifizetnie bűnügyi költségként.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport