Egy ing és egy nadrág jut egy évre a BKV dolgozóinak

2021.06.01. 09:41 Módosítva: 2021.06.01. 09:41

Több tízmillió forintot spórolna a BKV dolgozói formaruháján. A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete (BTDSZ) elnöke szerint a vállalat vezetése egyoldalú munkáltatói intézkedéssel úgy döntött, hogy az év elejétől a dolgozóik évente mindössze egyetlen inget és egy darab nadrágot kapnak. 

Korábban nadrágból vagy szoknyából, valamint ingből is kaptak váltást a dolgozók, emellett blúz, pulóver, télikabát, valamint a nyári szezonra bermuda is járt nekik. Most egyedül ingből lehet kérni váltást, de annak a formaruhához tartozó nadrág az ára. Mondhatni, a dolgozók gatyája is rámegy a csereingre 

– fogalmazott Szabó István a Magyar Nemzetnek

BTDSZ és az Egységes Közlekedési Szakszervezet is formaruhagyűjtő akciót indított. Közösségi oldalaik követőit arra kérik, hogy ha van régi vagy használaton kívüli, a fővárosi közlekedési cégnél rendszeresített ruhadarabjuk, azt ajánlják fel a dolgozóknak. Az olcsó, rossz minőségű, műszálas, bolhapiaci termékek ugyanis nem alkalmasak arra, hogy egész nap abban üljön valaki akár harminc fok feletti melegben – mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Ugyanabban az ingben még egy hosszabb műszakot sem lehet ledolgozni, ám a 2018-as béreken dolgozó munkavállalóktól nem lehet elvárni, hogy még a formaruhát is maguk vegyék meg

– hangsúlyozta Szabó István, aki szerint a spórolás 4-5 ezer munkavállalót érinthet a BKV-nál.

A vállalat elődjénél, a Beszkártnál még kijelölt úri szabó készítette a téli és nyári üzemnek megfelelő egyenruhát, a rendvédelmi szervekhez hasonló rangjelzésekkel és azonosítószámmal. Az előírások a „tiszta és rendes” külső mellett a haj- és szakállviseletre külön kitértek. A Fővárosi Villamosvasút (FVV) és a Fővárosi Autóbuszüzem (FAÜ), majd később a BKV is belső szabályzataiban rögzítette a hivatalos uniformis viselésének részleteit, a kötelező felszerelés tartozékainak listáját, az ápolt megjelenést. Az egyenruhát átalakítások nélkül, még a nyári hőségben is kizárólag a felső gomb kigombolásával lehetett hordani. Csak remélni lehet, hogy a spórolás nem megy az elvárható külső rovására, és nem kerülnek végleg múzeumba a BKV egyenruhái.