Idén biztos nem lesz béremelés a fővárosi cégeknél

2021.06.03. 17:30 Módosítva: 2021.06.03. 17:35
A fővárosi bérszövetséget alkotó szakszervezetek képviselői, illetve a Fővárosi Önkormányzat nevében Karácsony Gergely főpolgármester aláírta a 2021–2024. évi időszakra vonatkozó fővárosi bérpolitikai megállapodást – közölte a Fővárosi Önkormányzat.

A megállapodás értelmében idén már nem lesz béremelés, 2022 és 2024 között viszont az egyes munkáltatók és a náluk működő szakszervezetek a minimálbérről szóló kormányrendelet kihirdetését követő harminc napon belül, de legkésőbb a tárgyév február 15-ig megállapodnak majd az adott évre vonatkozó bérfejlesztés végrehajtásáról.

Ennek mértéke pedig a minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés százalékos mértékeinek számtani átlagával egyezik majd meg. 

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a 2021-es bérekkel kapcsolatban is egyetértettek a felek, hogy a bérek reálértékét meg kellene őrizni, de ezt megakadályozza az, hogy

a Fővárosi Önkormányzat költségvetési helyzete nem nyújt lehetőséget egy idei béremelés lebonyolítására.

A 2021-ben elmaradó béremelést viszont 2022–2024 közt a minimálbérhez és a garantált bérminimumhoz kötődő emelésen felül kompenzálni fogják – áll a közleményben. 

Ezen túlmenően a Fővárosi Önkormányzat vállalta azt is, hogy amennyiben idén – a kormány ígéreteinek megfelelően – csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, úgy a felszabaduló forrásokat a Fővárosi Önkormányzat teljes mértékben béremelésre fogja fordítani.

Az önkormányzat emellett további vállalásokat is tett. Ezek értelmében megígérték többek közt azt is, hogy 2021 végéig nem kezdeményeznek csoportos létszámleépítést a fővárosi cégeknél, valamint hogy 2021 végéig a szakszervezetekkel együtt kidolgozzák a Budapest-pótlék egységes rendszerét.

A megállapodást az önkormányzaton kívül a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ), a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetség (BKSZSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezet (SZÁD), illetve a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) írta alá.