Muszlim nevet vett fel a kecskeméti terrorista

2021.06.04. 06:44 Módosítva: 2021.06.04. 08:32
A Hüsseyin Ziyadra nevet használta és szélsőséges oldalakat követett az 21 éves kecskeméti férfi, aki a futball-Európa-bajnokság egyik budapesti mérkőzésén akart robbantani, a Balatonon pedig autóval a tömegbe hajtani – írja a Bors.

A lap emlékeztet a korábban már ismertekre, miszerint chaten beszélgetett a szervezet kiképzőivel, akiknek hűségesküt fogadott, hogy hajlandó lesz terrorcselekményeket elkövetni, a halál sem riasztotta vissza. Arab nevet is felvett, Hüsseyin Ziyadnak nevezte át magát közösségi oldalán, ami magyarul bőséget jelent.

Az elfogott férfi tagja volt a Muszlim Ifjúsági Társaságnak is, de Sulok Zoltán, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke a Borsnak elmondta, hogy csupán a levelezőlistájukon szerepelt a fiatal, akinek ismerősei között több külföldi, muszlim, izraeli és török állampolgár is szerepel a közösségi oldalán. 

Csendes volt

A férfi 2018-ban a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett, ahol a diákok szorgalmas, jó eszű, ám nagyon visszahúzódó, csendes fiúnak ismerték meg – erről már a Blikk ír.

Egy korábbi diáktársa ezt nyilatkozta a lapnak:

Bevallom, ő lett volna az utolsó, akiről ezt el tudtam volna képzelni. Amíg együtt jártunk, a szavát is alig lehetett hallani, barátai nem nagyon voltak. Leginkább a fociról lehetett vele beszélgetni. A tanulással nem volt gondja, mindig jól teljesített. Úgy tudom, kifejezetten vallásos családban nőtt fel, a tesója is egy református egyetemen tanul.

Szigorítanak

Szigorúbb szabályokat vezetnek be a hazánkban rendezett világesemények miatt a terrorizmus elleni védekezésben – erről a Terrorelhárítási Központ főigazgatója beszélt a Hír TV-ben csütörtökön este. Hajdú János elmondta, a szakemberek fogják eldönteni, hogy hol és milyen területen érdemes szigorítani, ezt követően fordulnak javaslattal Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Hangsúlyozta, 

A FELDERÍTÉSI TEVÉKENYSÉGET BIZTOSAN FOKOZNI KELL, AMENNYIRE CSAK LEHET.