Végül nem lesz központi mobilfizetési projekt

2021.06.08. 17:21 Módosítva: 2021.06.08. 17:21

Lefújták az azonnali fizetési rendszerre (AFR) épülő központi mobilfizetési alkalmazás projektjét a Giró Zrt-nél. A hírt a cég is megerősítette a Portfolionak. 

A portál úgy értesült, hogy az AFR-hez kötődő projektet már áprilisban törölték az MNB tulajdonában álló Giro Zrt-nél.

A cég azt közölte: „a központi mobilfizetési projekttel szemben a kezdeti nyitottság ellenére az idő előrehaladtával a bankok tartózkodóan viselkedtek, így azt láttuk, hogy a szolgáltatás a GIRO számára pénzügyileg nem lenne fenntartható. Nagyon sajnáltuk, ugyanakkor örömmel tapasztaltuk, hogy a kezdeményezésünk katalizátorként hatott a banki mobilfejlesztésekre, így végső soron célját elérte”.

Kapcsolódó

Indul az azonnali fizetés: sok előnnyel jár, de figyeljünk még jobban a csalókra!

Mi változik? És hány másodpercet jelent az azonnal? Mik a veszélyek?

Már az azonnali fizetési rendszer bevezetése előtt is felvetődött az ötlet, hogy a rendszer használatának ösztönzéséért egy olyan központi mobilfizetési alkalmazást hozzanak létre, amely az ügyfelek számára egységesen hozzáférhető. Az alkalmazás a piaci megoldások – azaz például a banki appok és bankfüggetlen alkalmazások – mellett egy állami, központi megoldást jelentett volna.

Az alkalmazás két funkciót bizonyosan betöltött volna: egyrészt az ügyfelek közötti P2P fizetést (pénzküldést és pénzkérést) tette volna lehetővé. Másrészt az online és offline térben a kereskedőknél való fizetést tette volna könnyebbé azáltal, hogy egy QR-kód generálásával segíti az azonnali tranzakciók indítását, egyúttal a felek értesültek volna a tranzakció teljesüléséről.