Jön a negyedik hullám Magyarországon?

2021.06.13. 08:38 Módosítva: 2021.06.13. 09:01

Több vírusszakértő jelezte a közelmúltban: nem zárható ki, hogy újabb, negyedik hulláma lesz a Covid–19-járványnak Magyarországon. A vírus az őszi-téli hónapokban szokott felerősödni, ez jellemző a légzőszervi megbetegedésekre. A vírus az új mutációkkal bizonyította be, hogy alkalmazkodik. Oroszi Beatrix epidemiológus úgy véli: nem lett volna harmadik hullám, ha nem jön a brit variáns. A jövőbeni járványhullámok szempontjából tehát nem mellékes szempont a társadalom szereplőinek reakciója és a járványügy, valamint más döntéshozók felkészültsége. Vagyis hogy mekkora esélyt adunk a koronavírusnak a terjedésre, olvasható a Portfolio elemzésében.  

Kapcsolódó

Szlávik János: Indokolt lehet a vakcinák keverése

A főorvos nem zárja ki, hogy lesz negyedik hullám, de az más lesz, mint a harmadik.

Kérdés, hogy a vakcina védelme meddig tart, s kell-e harmadik oltás. A portál szerint nehezen képzelhető el – látva főleg az elmúlt hetekben bekövetkezett oltakozási fáradtságot –, hogy a közösségi immunitás megfelelő szintjét eléri Magyarország.

Oroszi Beatrix úgy látja, ha felüti a fejét az indiai (delta) variáns, akkor a nyájimmunitási határértéknek 80-87 százalék körül kellene lennie, ami – átlagosan 80 százalékos vakcinahatásosság esetén – százszázalékos átoltottságot feltételez az adott populációban.

Azaz egy ilyen variáns dominánssá válása esetén a járványt csak akkor lehet leküzdeni önmagában vakcinákkal, ha mindenkit beoltottak két dózissal.  • Hírek
  • Személyi kölcsön