A magyarok háromnegyede beoltatná magát

2021.06.17. 19:28

Az Ipsos legfrissebb kutatása szerint a magyar lakosság 74 százaléka már beoltatná magát a koronavírus ellen. Emlékeztetnek: 2020 nyarán az akkor még nem létező védőoltásokban látta a járvány lezárásának kulcsát a legszélesebb réteg, majd az ország vezetése erre is hegyezte ki stratégiáját.

Az általános oltási hajlandóság széles spektrumot járt be fél év alatt. Októberben még csak a lakosság 42 százaléka tervezte a vakcinációt (negyedük akár fizetni is hajlandó lett volna érte), míg a különböző ellenanyag-gyártmányok megjelenésének és javuló elérhetőségének, valamint a kormányzati kommunikációs kampánynak köszönhetően fokozatosan emelkedve az index mostanra elérte a 74 százalékot.

A harmadik hullám hivatalos lezárultát követően egyetlen kérdés maradt nyitva a lakosság számára: mikor kapjuk vissza a korábbi, Covid-időszak előtti szabad életünket? A várakozások megoszlanak, és a hónapok múlásával egyre szkeptikusabbnak mutatkoznak a magyarok. Körülbelül egyharmados kisebbség (37 százalék) véli úgy, hogy legkésőbb szeptemberig megszüntetheti Magyarország kormánya a hazai korlátozásokat, míg további 28 százalék őszi vagy még későbbi időpontot vár.

Továbbra is jelentős lakossági csoport (16 százalék) szerint reális az a félelem, amely szerint sosem lesz már olyan szabad az életünk, mint a világjárványt megelőzően. Minden ötödik lakos bizonytalan a teljes nyitás kérdésében.