Oszkár
20 °C
29 °C

A határ mentén élők is jöhetnek oltásért

2021.06.22. 21:58 Módosítva: 2021.06.23. 06:10

Magyarország felajánlja a szomszédos országoknak, hogy júliustól a hazánkkal közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon – olvasható a kormány.hu oldalán.

Ezzel hazánk tovább növeli a járvány elleni védettségét, és a magyar lakosság, valamint a külhoni magyarok védelme érdekében kiterjeszti a védettek körét közvetlenül a magyar határok mentén élőkre is függetlenül attól, hogy magyar vagy nem magyar állampolgárok. A felajánlás a szomszédos országok meghatározott – a magyar határral szomszédos – közigazgatási egységeinek szól

írják.

Hozzáteszik: az oltásra az ott élő 18 év feletti magyar és nem állampolgárok is jogosultak, akik kijelölt határátkelőhelyeken léphetnek majd be az országba és kijelölt oltópontokon vehetik majd fel az oltást júliustól. Regisztrációjuk az oltóponton fog történni, a vakcinák között nem válogathatnak, csak a felajánlott vakcinákra lesznek jogosultak. Az oltás további részleteiről a kellő időben tájékoztatást adnak – teszik hozzá.

 • Románia számára Temes, Arad, Bihar és Szatmár megye lakosainak,
 • Ukrajna számára Kárpátalja lakosainak,
 • Szerbiában a nyugat-bácskai, az észak bácskai, és az észak-bánsági körzetnek,
 • Horvátországban Muraköz, Kapronca-Körös megye, Verőce-Drávamente megye és Észak-Baranya megye lakosainak,
 • Szlovéniában a Mura menti régiónak,
 • Ausztriában Őrvidéknek (Burgerlandnak),
 • Szlovákiába a pozsonyi, nagyszombati, nyitrai, besztercebányai, kassai kerületeknek szól a felajánlás.

Mindemellett felhívják a figyelmet, hogy a TAJ-nélküli külhoni magyar állampolgárok és magyar igazolvánnyal rendelkezők folyamatosan tudnak regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, és az érvényes regisztrációjuk után automatikusan tudnak oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu portálon.

A részleteket szabályozó kormányrendelet kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet rögzíti, hogy 

a szomszédos országok Magyarországgal határos, 1.  melléklet szerinti közigazgatási egységei területén (korábban felsorolt területek) található településen 2021. június 14-én lakóhellyel rendelkező, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 9/E.  § (1) és (3)  bekezdésének hatálya alá nem tartozó, Társadalombiztosítási Azonosító Jellel nem rendelkező, 18. életévét betöltött személy (a  továbbiakban: jogosult) e rendeletben foglalt feltételek elfogadása esetén Magyarországon a  SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltást (a továbbiakban: védőoltás) kaphat

– olvasható a kormányrendelet. Hozzáteszik: a jogosult az oltóponton a védőoltás felvételekor az alábbi adatokat köteles megadni:

 • viselt név,
 • születési idő,
 • személyazonosító igazolvány okmányazonosítója,
 • útlevél okmányazonosítója,
 • – védettségi igazolvány igénylése esetén – a védettségi igazolvány kézbesítési címe,
 • elektronikus elérhetőség (e-mail és telefonszám).

A jogosult az oltóponton köteles a szomszédos országban kiállított, nevére szóló közokirattal igazolni, hogy 2021. június 14-én a szomszédos állam 1. melléklet szerinti közigazgatási egysége területén található településen lakóhellyel rendelkezett – írják.

Ha a  jogosult olyan védőoltásban részesül, amely esetében az  alapimmunizáláshoz két dózis védőoltás beadása szükséges, az első dózis védőoltás beadásakor az oltóponton a jogosultat tájékoztatni kell a második dózis védőoltás beadásának helyéről és időpontjáról. A jogosult a védőoltás típusát nem választhatja meg. A jogosult oltópontra szállításához a  magyar állam közlekedési eszközt biztosíthat az  államhatár magyar oldala és a kijelölt oltópont közötti oda-vissza utazáshoz. Ha a magyar állam közlekedési eszközt biztosít, azt a jogosult köteles igénybe venni – fogalmaz a rendelet.